Стефанишина пояснила, чому "Голос" підтримав "антиколомойський" та земельний закони

Стефанишина пояснила, чому "Голос" підтримав "антиколомойський"  та земельний закони

Під час засідання Верховної Ради президент Володимир Зеленський закликав депутатів проголосувати за документи, які допоможуть Україні підписати меморандум з МВФ. “І ви прекрасно знаєте, що дві головні умови — це закон землю та банківський закон”, — сказав він з трибуни. Чому партія “Голос” підтримала позицію президента, в ефірі Українського радіо пояснила депутатка Ольга Стефанишина.

0:00 0:00
10
1x

Голосування за так званий банківський закон було одним із найбільш ключових рішень, вважає народна депутатка від партії "Голос" Ольга Стефанишина.

Нагадаємо, документ передбачає, що власник або ексвласник банку можуть отримати відшкодування збитку, причому визнання незаконним рішення про виведення банку з ринку не може бути підставою для його скасування.

"По закону по банках ми готові були голосувати, — каже Стефанишина, — у нас будуть зауваження, економічна група над ними працюватиме. Але, на нашу думку, сьогодні маємо сконцентруватися над тим, щоб його вдосконалити".

Ольга Стефанишина зазначила, що документ "був підтриманий лише у першому читанні". Депутатка каже, що їх чекає ще "робота між двома читаннями, адже ми пам’ятаємо, що було із законом про землю, коли лобісти інтересів подали величезну кількість поправок". Вона не виключає, що із законом про неповернення банків може бути подібний сценарій. "Ми знаємо, шо залі є депутати, які лобіюють інтереси Коломойського. І вони, звичайно, будуть його спамити і надавати правки, які можуть його спотворити. Тому потрібно працювати ефективно".

Щодо прийняття закону про землю, то, пояснює депутатка, у першому читанні "Голос" його не підтримав, "тому що він мав серйозні ризики для малих та середніх фермерів". "Ми взяли час, щоб попрацювати над ним до другого читання. Із 4 тисяч правок, наших було кілька десятків. Ми намагалися надати найбільш конструктивні".

Щодо самої процедури прийняття, каже вона, тут є ризики оскарження. "Ми розглядали це питання уже на позачерговому засіданні, проте варто зазначити, що в країні є карантин, як і по всьому світові, є надзвичайна ситуація. Можуть бути оскарження, будемо дивитися як працюють органи, які будуть розглядати ці питання. Ми ж вирішили вчора, що будемо сидіти у залі до останнього, щоб це історичне рішення було прийняте".

Правки, які внесли у документ до прийняття у другому читанні, зокрема, передбачають у перші два роки обмеження на купівлю землі не більше 100 гектарів в одні руки. А з 2023-го року обмеження становитиме не більше 10 тисяч гектарів. І протягом 2021-23-го років право на купівлю землі буде лише у фізосіб, юридичним особам забороняється купувати землю сільськогосподарського призначення. Також у перші два роки буде діяти заборона на продаж державної землі.

Депутатка "Голоса" Ольга Стефанишина каже, що їхня політсила відстоювала те, щоб введення ринку землі було поетапним. "Також важливим моментом є норма, яку ми внесли, яка дає можливість пільгового кредитування для малих та середніх фермерів".

Очільник партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко заявляв, що очікує на проведення референдуму щодо продажу сільськогосподарської землі іноземцям до кінця року. Для цього необхідно прийняти закон "Про референдум", відповідний проєкт зареєстрований у парламенті.

"Ми будемо дивитися як буде розвиватися ситуація", — озвучує позицію “Голоса” Ольга Стефанишина. На її думку, це є "ризикованим кроком", тому що закон про референдум може стати такою "скринькою пандори", коли референдуми будуть скликатися й з інших питань, у тому числі, і "що стосується питань російської агресії".

Нагадаємо, напередодні у Верховній Раді відбулося відразу три засідання, на яких депутати проголосували за "антикоронавірусний" пакет законів, обрали міністрів фінансів та охорони здоров’я, проголосували у першому читанні законопроєкт про банки, пізно ввечері відкрили ринок землі.

Однак, вважає Стефанишина, уряд не має стратегії як діяти у ситуації, що склалася. Антикризові зміни, які прийняла вчора Верховна Рада, є точковими, "допомагають в окремих галузях та сферах". "Як людина в кризовій ситуації намагається на чомусь зекономити, у нас, навпаки, намагаємося з бюджету зробити більше соціальних виплат і т.д. Я не кажу, що це – погано, для людей це – потрібно, проте, уряд має мати якусь стратегію, як нам далі жити за декілька місяців. І одне з рішень, яке ми вчора підтримали, це призначення міністра фінансів. Сьогодні вже маємо нового міністра – Сергія Марченка, який має в авральному режимі розпочати притомну фінансову політику. Сподіваємося, що в нього це вийде".

Ольга Стефанишина пояснила, чому "Голос" підтримав кандидатуру Марченка, адже, нагадаємо, під час попереднього голосування за новий уряд, фракція усім складом покинула засідання. "Сергій Марченко має великий досвід роботи в Уряді. Він працював заступником міністра фінансів у 2016-2018 роках, розуміє як влаштована система. Він мав досвід роботи з бюджетом країни, як заступник міністра він робив технічну частину цієї роботи. І жодних негативних характеристик у його бік серед фракцій не було, лише – конструктивна співпраця, глибока експертиза і досвід роботи".

фото - Фейсбук

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
"Законопроєкт у Раді зареєструють, навіть якщо його напише ChatGPT" — Скрипець
"Маєте право шукати кращого покупця". Все про продаж землі від адвоката
Про будь-які вибори доцільно говорити щонайменше через пів року після війни — Юрчишин
"Замість трьох років — довічно": як діятиме закон про фінмоніторинг посадовців?
Скорочення видатків на інфраструктуру та будівництво — Підласа про проєкт держбюджету-2024