Іран підтвердив, що збив український літак

Іран підтвердив, що збив український літак

Український Боїнг був випадково збитий в Тегерані в результаті людської помилки. Відповідну заяву зробив президент Ірану Хасан Роухані.

“Внутрішнє розслідування Збройних Сил прийшло до висновку, що, на жаль, через людську помилку були запущені ракети, які спричинили жахливий крах українського літака та загибель 176 невинних людей”, - написав у своєму Твіттері президент Ірану Хасан Роухані.

 

Він назвав збиття літака “непрощеною помилкою” і зазначив, що розслідування продовжується. Президент Ірану висловив співчуття родинам загиблих: "Ісламська Республіка Іран глибоко шкодує через цю помилку". 

За його словами, МЗС Ірану вживе необхідних заходів для повернення тіл загиблих їх сім'ям.

"Також необхідно усунути всі слабкі точки комплексів протиповітряної оборони, вжити необхідних заходів, щоб ніколи такі катастрофи не повторювалися", - йдеться в заяві президента Ірану Хасана Роухані, яка опублікована на його офіційному сайті.

У повідомленні від Генштабу збройних сил Ірану, що опубліковане на сайті іранської державної інформагенції IRNA пояснили, чим спричинена помилка: "Через кілька годин після ракетного удару Ірану військові літаки, що належать терористичним американським силам, збільшили кількість польотів в повітряному просторі, що оточує Іран, і продовжували надходити повідомлення про деякі літаючі цілі, які наближалися до оборонних цілей Ірану. Крім того, численні випадки були помічені на екранах радарів, що вимагало підвищеної бойової готовності з боку іранських підрозділів ВПС". 

Далі в повідомленні йдеться про український літак: "У такій чутливій та критичній ситуації рейс 752 "Міжнародних Авіаліній України", які вилетіли з міжнародного аеропорту Імама Хомейні, під час завершення циклу перемістився впритул до чутливого військового місця, що належить військам IRGC. Висота та напрямок руху польоту були схожими на ворожу ціль, тому літальний апарат був ненавмисно поцілений через людські помилки, які, на жаль, спричинили мученицьку смерть ряду іранських громадян разом із низкою іноземців." 

Повідомлення спростовує попередні заяви властей Ірану про те, що аварія сталася унаслідок технічної проблеми літака.

Нагадаємо, 8 січня в Ірані розбився пасажирський літак "Боїнг 737", що належав компанії "Міжнародні авіалінії України". Лайнер виконував прямий рейс "Тегеран - Бориспіль". За попередніми даними, на борту літака перебувало 167 пасажирів та 9 членів екіпажу. 

Напередодні представники США, Канади та Великобританії повідомляли, що, ймовірно, український літак зазнав удару іранською ракетою "земля-повітря".  Іранська сторона заперечувала цю інформацію.

фото - IRNA