Про нас усі забули. Питання деокупації Криму відсунули навіть не на другу, а на третю полицю, – Арфан Кудусов

Про нас усі забули. Питання деокупації Криму відсунули навіть не на другу, а на третю полицю, – Арфан Кудусов

Громадський діяч Арфан Кудусов, а також заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз на хвилях Українського радіо ділилися думками щодо можливих способів звільнення кримських політв’язнів з російського полону.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

30 грудня 2019 року представниця України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи у Мінську Валерія Лутковська заявила, що у полоні бойовиків на Донбасі лишається близько 300 українців. Стосовно Криму кількість бранців коментує Арфан Кудусов: "Цифри  різняться. Окупанти не дають нам назвати точну кількість. Постійно відбуваються нові арешти, постійно нові репресії, і ця цифра постійно змінюється. Остання цифра, яку я знаю – це 89 людей. На сьогодні можу констатувати що ця цифра буде лише збільшуватися".

31 грудня президенти України та Росії обговорили обмін утриманими особами. В Офісі Президента розраховують, що обмін відбудеться до кінця зими. "На жаль, у владних коридорах сьогодні практично відсутній діалог з кримськотатарською спільнотою, з Меджлісом, з депутатами, які представляють кримськотатарський народ, – зазначає експерт і додає, – ми не знаємо, що відбувається. Це не правильно. Ми маємо працювати в контакті з владою. На сьогодні такого діалогу немає. Усі переговори йдуть без нас. Хоча інформації в нас достатньо. Синергія спільних сил була би більш важливою. Що відбуватиметься до кінця зими мені не зрозуміло. Мій прогноз негативний. Думаю, кримських татар не буде звільнено у повній мірі. Думаю, українська вдала упреться в небажання Кремля взагалі видавати громадян кримськотатарської національності і кримчан, які зареєстровані в Криму".

Очевидно, що Кремль вважає мешканців Криму російськими громадянами. "Кремлівський окупаційний режим вважає людей своїми заручниками, своїми рабами, громадянами Мордору і видавати їх не збирається. У випадку із Сенцовим був виняток із правил через потужний міжнародний тиск. У ситуації з кримськими татарами такого тиску, на жаль, немає", –констатує Арфан Кудусов. "Про нас усі забули. Питання про деокупацію Криму відсунули навіть не на другу, а на третю полицю. Українська вдала не хоче ятрити цю рану Путіна. Це показала зустріч у Нормандському форматі", – підсумовує експерт.

У Росії необмежений фонд для поповнення заручників, яких вона має. Вона може висувати фактично необмежені вимоги. Арфан Кудусов коментує свою позицію, щодо відмови від звільнення заручників задля національних інтересів: "Я звісно не у захваті від таких рішень. Проте такі рішення мають приймати не такі люди, як я і не звичайні громадяни. Політична відповідальність лежить на лідерах держави. Це непопулярні рішення, вони страшні. Це теж саме, що відправляти бійців на війну. Але ми не можемо здатися ворогу".

Слід зазначити, що Ахтем Чийгоз підтримує Арфана Кудусова у питанні неприпустимості звільнення бранців Кремля за будь-яку ціну. "Є такий напрямок, як партнерство з Путіним. Є нормандський формат. Було очевидно, що він не налаштований на тиск на Путіна. Іде   підміна стратегічних направлень, які до цього були присутні у владі. Перемовини будуть іти. Кримські татари тиснуть у цьому питанні. Але що буде ціною звільнення?", – зазначає експерт.

Отже, єдиним шляхом для компромісу, як не парадоксально, є наша безкомпромісна позиція, особливо тих, хто сам знаходиться за стінами кримських і російських в’язниць. "Насправді важелі впливу на Росію є. Потрібна лише політична воля і політичне бажання. Не просто грати в політику, а бути державними діячами. Це, як мінімум, Будапештський формат, який Україна могла би використати в міжнародних відносинах. Це повернення до тих зобов’язань, до того меморандуму, який підписували великі країни", – підсумовує Арфан Кудусов. 

Фото: Ахтем Чийгоз, liga. net
Останні новини
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Дивитися в темряву: Roxolana видала сингл "Сміливі мають щастя"
Дивитися в темряву: Roxolana видала сингл "Сміливі мають щастя"
Новини по темі
Ельміра Аблялімова про проєкт "Zincir/Ланцюг – ланки пам'яті"
180 політв'язнів і "екстремістська" "Червона калина" — Таміла Ташева про "орвеловщину" в Криму
Саміт Кримської платформи: наскільки вагомий і авторитетний рівень представництва запрошених?
Кримські татари, караїми та кримчаки: що означає для них закон "Про корінні народи України"
"Саме і виключно в Україні може бути майбутнє у кримськотатарського народу" — член Меджлісу Ескендер Барієв