Обмін полоненими після "нормандської зустрічі": кого і коли зможуть "обміняти"?

Обмін полоненими після "нормандської зустрічі": кого і коли зможуть "обміняти"?

Голова "Об’єднання родичів політв’язнів Кремля" Ігор Котелянець в ефірі Українського радіо прокоментував, коли варто очікувати обмін полоненими після "нормандської зустрічі".

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Є три категорії заручників. Політв’язні Кремля — це українські громадяни, які були затримані незаконно Російською Федерацією за політичними мотивами. Ці затримання відбувалися в Криму і в Російській Федерації. Є також заручники Донбасу — це військовополонені і цивільні заручники в Донецьку. Нас як родичів політв’язнів влада останні місяці запевняла в тому, що існують певні попередні домовленості, вони є оптимістичні і ми можемо чекати на повернення політв’язнів Кремля, усіх, хто залишається сьогодні в Криму і Російській Федерації вже до кінця цього року. За різними даними, залишається від 90 до 114 осіб. Близько 90 — це цифра правозахисних організацій, у офісі уповноваженої з прав людини Людмили Денисової  — 114 осіб", — зазначив  Ігор Котелянець.

Голова "Об’єднання родичів політв’язнів Кремля" зауважив, що після зустрічі "нормандської четвірки" очікували, що буде обмін "всіх на всіх", проте з брифінгу президент України стало зрозуміло, що йдеться лише про заручників Донбасу.

"Ми очікували, що "нормандська зустріч" стане фінальним, більш формальним етапом, де будуть зафіксовані ті домовленості, яких вже було досягнуто. Коли ми дивилися прес-конференцію "четвірки", з тих формулювань, які там лунали, було зрозуміло, що досягнуті домовленості "всіх на всіх". Формулювання "всіх на всіх" використовувалося представниками нашої влади, коли говорили про всіх взагалі заручників: і заручники Донбасу, і політв’язні кримські та російські. Потім з брифінгу Володимира Зеленського стало зрозуміло, що йдеться лише про заручників Донбасу, і це було для нас неочікувано", — сказав він. 

"У мене немає сумнівів, що президент Зеленський передавав ті списки російській стороні, які ми йому передавали, і вимагав звільнення. Думаю, що це така неочікувана, як завжди, гра від російської сторони, яка щось обіцяє, але ніколи свої обіцянки не виконує. Тому неочікувано з’явились нові умови, що вони віддають лише тих, хто на Донбасі. Другим етапом мають стати ті українські заручники, хто в Росії. І тільки третім етапом — ті, хто в Криму", — наголосив Котелянець.

Ігор Котелянець додав, що складно сказати, чи відбудеться цей "обмін". Він також зауважив, що "дуже правильно зараз роблять родичі Донбасу, що намагаються не коментувати це, тому що будь-яка інформація, будь-які маніпуляції зараз можуть стати причиною відстрочки повернення наших людей або якихось маніпуляцій з російської сторони".

Зазначимо, на брифінгу після зустрічі "нормандської четвірки" президент Володимир Зеленський заявив, що обмін утримуваними особами проходитиме у три етапи, і на першому можуть повернутися 72 людини.

Зеленський зауважив, що йому складно говорити про дати, бо у випадку з моряками переносились дати, але додав, що "хочеться до кінця року це зробити". Також президент наголосив, що питання обміну має три сторони: 1) ті, хто в Україні, і ті, хто  в окупованому Донбасі, 2) утримувані в Росії і 3) утримувані у Криму.

Нагадаємо, 9 грудня відбулась зустріч президента України Володимира Зеленського, канцлера Німеччини Ангели Меркель, президента Франції Емманюеля Макрона та президента Російської Федерації Володимира Путіна у межах "нормандського формату".

Дивіться відео за посиланням.

На фото — Ігор Котелянець