Мистецька освіта для дітей з особливими потребами стає ближчою: марафон ARTS FOR HEARTS

Мистецька освіта для дітей з особливими потребами стає ближчою: марафон ARTS FOR HEARTS

Як будується мистецька інклюзивна освіта, які є проблеми і можливості цього напрямку, та що дасть інклюзивній складовій цього процесу створення платформи для комунікації між педагогами мистецьких шкіл України — обговорюють в ефірі Українського радіо директорка 5-ї дитячої школи мистецтв імені Дунаєвського з Харкова Оксана Кравчук та голова громадської організації “Всеукраїнська асоціація закладів мистецької освіти”, директор державної музичної школи №6 імені Янівського зі Львова Богдан Ховзун.

0:00 0:00
10
1x
Ведучі:
    • Тетяна Кривоніс

ARTS FOR HEARTS — педагогічний марафон розвитку інклюзивної початкової мистецької освіти Одеса-Харків-Львів 2019 продовжує мандрівку Україною. Цього тижня зібрання приймав Харків, в останні дні жовтня марафон проходив Одесі, а на початку грудня відбудеться у Львові. 

"До цієї теми — навчання дітей з особливими освітніми потребами — я звертала увагу вже давно. І розуміла, що чомусь в Україні це не практикується і наші школи мистецькі не завжди  відкриті, щоб прийняти таких дітей. У мене був досвід у лютому цього року — я потрапила до музичної школи спеціальної, де навчаються діти з особливими освітніми потребами у місті Кракові в Польщі. Я побачила їх відкритість, і я зрозуміла, що цю роботу в Україні треба теж активізувати і віднайти тих викладачів, які вже працюють з такими дітьми, які мають свої — великі або маленькі — історії успіху,  показати це суспільству, органам місцевого самоврядування. І ми почали думати, як це зробити. Були вечірні Skype-наради, були кілька директорів з різних куточків України наших мистецьких шкіл і зупинилися, що це будуть три міста, які поєднають між собою всю Україну, викладачів", — розповідає Оксана Кравчук та дякує всім, хто цю ідею підтримав та допоміг втілити.

Богдан Ховзун додає, що в самого марафону — особливий дух.

"Він побудований за такою системою, що кожен з учасників є організатором цього марафону, тому що кожен долучається до благодійності в такій мірі, як може. І це найголовніше напевне, тому що збираються однодумці, люди, які хочуть чогось досягнути, хоча приїжджають з різними цілями: хтось — дізнатися щось нового в методичному  чи педагогічному плані, поділитися своїм досвідом", — розповідає Богдан Ховзун.

Методик по інклюзивному навчанню в мистецьких навчальних закладах немає, адже безпосередньо для них підхід є глибоко індивідуальним. І для того, щоб мати інформацію, як працювати з такими людьми, іде обмін — як формальний та неформальний. 

Метою марафону, зокрема, є розвиток інклюзивної початкової мистецької освіти, на цьому, за словами педагогів, зосередилися тому що держава задекларувала відповідний напрямок. Так, державою регламентовано те, що мають впроваджуватися всі можливі допоміжні засоби і на законодавчому, і нормативно-правовому рівні, і те, що ці громадяни повинні мати можливість навчатися в закладах, в тому числі початкової мистецької освіти, але на сьогоднішній день за практикою немає алгоритмів як вона має працювати. 

Експерти наголошують, що зараз якраз формується стратегія розвитку інклюзивної освіти і завдяки цьому марафону сформовано моменти, які можна запропонувати до цієї концепції.

"Буде викладена концепція на громадське обговорення найближчим часом, робоча група напрацювала цей документ в Міністерстві культури. Там прописано все більш формально, теорія, але все-таки, всі діти індивідуальні, і треба дописувати в освітніх програмах, як працювати з цими дітьми, які повинні бути індивідуальні освітні програми, яким чином вони мають створюватися. Має бути описана та Дорожна карта, якої зараз немає, як застосувати у школі, як почати працювати. Більш чітко прописати нозології дітей, які можуть навчатися в мистецькій школі. Ми маємо надати компетентності", — говорить Оксана Кравчук.

Експерти наголошують, що багато структур нині працюють розрізнено, але їх потрібно об’єднати у цій роботі для спільної діяльності і обміну досвідом.

Фото: konkurent.in.ua