Ніцович: основна проблема України в енергетиці – це Росія

Ніцович: основна проблема України в енергетиці – це Росія

Роман Ніцович, директор з досліджень аналітичного центру «Діксі Груп», в ефірі Українського радіо розповів, які загрози стоять перед Україною в енергетичній галузі.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Роман Ніцович переконаний, що цієї зими Україна не замерзне.

"По-перше, були накопичені безпрецедентні запаси газу у сховищах, по-друге, є домовленості з газовими імпортерами, і є цілий комплекс заходів, щоб у разі необхідності розвернути потоки газу в системі, – зазначив експерт. –  Інтерконектери з європейськими країнами у нас уже працюють, щоправда, деякі з них заблоковані Газпромом. По тих інтерконектерах, з якими ми уже працюємо, були здійснені додаткові роботи на компресорних станціях. Це роботи, які дозволять постачати газ з заходу на схід. Це фактичний реверс".

Втім, Роман Ніцович радить не втрачати пильності та уважно слідкувати за діями Росії та подіями, які відбуваються у Європі. Зокрема, варто звернути увагу на спроби дозволити Газпрому експлуатувати Північний потік-2 у більших обсягах, ніж це дозволено європейською директивою.

"Основна проблема – це Росія та її енергетична політика, а усе інше – це лише її наслідки", – переконаний Роман Ніцович.

До будь-яких перемовин та угод з Росією потрібно ставитися особливо серйозно, адже, наприклад, зараз вона намагається упакувати в єдину пропозицію до України і відмову від міжнародних арбітражів, і обговорення транзиту газу через Україну.

"Одна з тактик Росії – постійно заспокоювати, розслабляти, казати, що все буде добре, а потім, коли є значний тиск обставин, намагатися просунути якусь свою версію. Їхня пропозиція – відмовитися від усіх позовів в арбітражі, і по тим позовам, по яким уже є рішення, і по тим, які ще перебувають на розгляді. Крім того, мова йде про відновлення прямих закупівель газу у Газпрому. Стратегія РФ – упакувати усі ці питання разом з темою транзиту. Ми розуміємо, що газ тут виступає не як економіка, не як суто господарські відносини, а як інструмент здійснення зовнішньої політики", – наголосив Ніцович.

Не варто вважати, що через санкції Росія швидко залишиться без енергії – все-таки у них є значні запаси природного газу. Утім, трохи похитнути стан Росії ці санкції можуть.

"Треба врахувати, що через санкції у них немає доступу до передових технологій геологічної розвідки та буріння, і з часом це таки дасться взнаки: у них падатимуть об’єми видобутку, буде все складніше розвідувати складні родовища. Найперше це торкнеться нафти, але і газу також", – говорить експерт.

В Україні поки що є проблеми з видобутком газу, і нам варто розвивати цю галузь для того, щоб залучити міжнародних інвесторів. Це досить тривалий процес, наполягає Роман Ніцович.

"Треба розуміти, що видобуток – це досить ризикований бізнес, і інвестор для того, щоб вкласти гроші, має бути впевненим, що у державі є стабільні правові умови. Здобути довіру інвесторів не так просто – це задача років. Ті реформи, які були проведені, лише зараз дають певні плоди, нам потрібно продовжувати ці зміни. Ми програємо порівняно з іншими країнами", – наголошує експерт.

З 1 жовтня Україна вперше з 2015 року розпочала імпорт електроенергії з Росії. Роман Ніцович вбачає у цьому загрозу.

"Ми маємо бути послідовними. Ми обрали курс на інтеграцію з європейською мережею. Це означає, що в якийсь момент нам потрібно фізично відокремити свою енергетичну систему від систем Росії та Білорусі і рік працювати в такому ізольованому режимі, перш ніж приєднатися до європейської системи.  І якщо ми зараз продовжуємо комерційний імпорт, нам все складніше буде реалізувати це. Крім того, важко буде доводити європейським країнам, чому їм треба продовжувати санкції та згортати економічну співпрацю з Росією, якщо ми цю співпрацю розширюємо", – підсумував Роман Ніцович.