Як має відбуватися культурна реінтеграція окупованих територій — пояснює Андрій Курков

Як має відбуватися культурна реінтеграція окупованих територій — пояснює Андрій Курков

Культурна реінтеграція людей з окупованих територій потрібна, однак є серйозна проблема: єдиного культурного простору в Україні зараз не існує як такого. Щоб реінтегрувати, спочатку потрібно сформувати цей простір, це має відбуватися за підтримки держави, громадських організацій і бізнесу. Про це в ефірі Радіо Культура розповів письменник Андрій Курков.

0:00 0:00
10
1x

Відсутність совкової радянської ментальності не означає присутність української ментальності. "Важливо, щоб люди змінювали ментальність, змінювали ставлення до України, а вже потім автоматично відбудеться соціальна реінтеграція окупованих територій. А культурна реінтеграція залежить від культурної політики України. І саме над цим треба працювати", — розповів Андрій Курков. 

За його словами, держава не обов’язково повинна робити людей з окупованих територій суперпатріотами. "В обмін на нормальне ставлення нашої держави та її лояльність, з їхнього боку має бути визнання того, що вони живуть в Україні та є часткою нашого суспільства. Якщо вони не відчувають себе часткою нашого суспільства, то це означає, що вони належать іншому, не українському. Якщо людина думає, що вона сама по собі то її використати дуже легко, " — сказав він. 

За словами Андрія Куркова, нам дуже потрібна активна культурна політика: "Вона має бути під контролем і працювати разом із громадськими організаціями — місцевими, регіональними, національними. Також вона має анонсувати свою програму."

Щоб реінтегровувати наших громадян з окупованих територій, на контрольованих територіях треба створити єдине культурне поле, яке, на думку письменника, ще відсутнє. Воно ще тільки формується як цілісна концепція.

Андрій Курков зазначив, що фінансування державою українського кіно — це вже робота на українізацію. 

"Для того, щоб це кіно спрацювало, треба будувати національний культурний простір. Це коли прем’єра фільму одночасно відбувається в усіх обласних центрах, коли його бачить вся країна. Коли всі медіа пишуть про цю подію, а ми обговорюємо його всією країною до того часу, поки не вийде новий фільм. Насправді культура об’єднує не ідеологічно, а територіально", — сказав він. 

Читати також: Курков: книжкові фестивалі замінюють книжковий ринок, бо у нас його реально немає

Андрій Курков також розповів про особливості культурної реінтеграції Криму. 

"В Криму українською культурою є кримськотатарська культура. Спочатку треба підтримувати її, а вже через неї, якщо вийде, займатися поновленням саме української. Не забуваймо, що, окрім кримських татар, у нас в Криму дуже мало патріотів України."

Письменник наголосив, що Україна повинна підтримувати кримських татар. "Вони завжди були на марґінесі для нашої держави. Ми нічого не знаємо про літературу, написану кримськими татарами. 80 письменників та поетів писали та пишуть татарською мовою. Чи хтось займався популяризацією кримськотатарської літератури в українському перекладі? Нічого цього не було", — зазначив він. 

Андрій Курков переконаний, що нинішня ситуація в Криму — це результат нашого бездіяння в культурній інтеграційній політиці від 1991 року до 2014 року. Війна також є результатом ігноруванням цього важливого питання. 

Андрій Курков. Фото: Facebook