Як кулінарне хобі допомогло повернутися до мирного життя та розпочати власний бізнес ветерану АТО Роману Набожняку

Як кулінарне хобі допомогло повернутися до мирного життя та розпочати власний бізнес ветерану АТО Роману Набожняку

Ветеран АТО, музикант гурту "DVIZH ПАРИЖ" Роман Набожняк в ефірі виїзної студії Українського радіо в рамках програми "Активізація з Людмилою Тягнирядно" на конференції TEDxYouth@Kyiv2019 розповів про адаптацію ветеранів війни, повернення до мирного життя, власну справу, яка народилася в мандрах Непалом, а також про любов до кулінарії.

0:00 0:00
10
1x

"Після повернення з фронту у мене не було чіткого плану, чим займатися. Я точно не хотів повертатися до роботи в офісі. Мені хотілося відновити роботу музичного гурту, і я почав збирати нову команду. Крім того, аби змінити середовище і переключитися, ми з дружиною поїхали в подорож в Катманду. А повернулися вже з думкою, що варто створювати власну кав’ярню", — зазначив Роман Набожняк.

Ветеран АТО розповів, що надихнуло його почати власну справу.

"Коли я повернувся, дуже багато готував, особливо для рідних та друзів. Одного разу спробував спекти брауні. Це було рішення ні з цим не пов’язане, нічим не спровоковане. Відтоді, я почав готувати брауні на кожні такі зустрічі. Хоча я не є професійним кондитером. Подруга Юлі, поїдаючи брауні, сказала: "А ви не думали це продавати?". Потім я побачив пост Леоніда Остальцева, засновника Vetarano Group, про те, що якщо ви ветеран, у вас є якась бізнес-ідея, то пишіть, давайте будемо розвивати. І ось це "продавати брауні", "власна справа" та Veterano, ти прокидаєшся, і все…приїжджаємо і робимо Veterano Brownie. Пазл склався", — підкреслив Роман Набожняк.

"Для мене процес готування був медитативним. У нього я занурювався повністю, шукав нові рецепти, сенси, смаки. Дуже важливо концентруватися саме на якомусь одному процесі, який тебе захоплює і який тобі щиро подобається. На певному етапі адаптації, це допомогло мені зрозуміти, що варто робити далі. Звісно, цей процес супроводжувався відвідинами психолога. Я мав цілий адаптаційний курс, який мені допоміг у важкий післястресовий період", — зауважив Набожняк.