Головне свято країни: як українці святкують День Незалежності

Головне свято країни: як українці святкують День Незалежності

Україна сьогодні святкує 28-му річницю Незалежності. Як цього року українці відзначають це свято, як 24 серпня 1991 року оголосили незалежність і яке значення ця подія має для сьогодення.
 

У столиці України цього року провели два заходи з нагоди Дня Незалежності — офіційну "Ходу гідності" і "Марш захисників". Це зумовлено тим, що президент Володимир Зеленський заявив про зміну формату святкування і відмову від параду. Після цього ветерани АТО запропонували провести власний парад до Дня Незалежності.

Близько 9:30 розпочалася "Хода гідності": після хвилини мовчання пролунали сто ударів дзвонів в пам’ять про Героїв Небесної сотні, Хрещатиком прокрокувала "Хода гідності", в якій взяли участь військові, вчителі, медики, родичі загиблих у війні на Донбасі. Також до колони приєднався президент України Володимир Зеленський з дружиною.

Потім Володимир Зеленський виголосив промову, у якій порівняв окуповані Росією Крим та частину Донбасу з двома "дітьми, яких відібрав сусід".

Політичний експерт Дмитро Сіманський у студії Українського радіо зауважив, що сьогоднішнє святкування Дня незалежності за участі президента стало мінімально офіціозним.

Про закулісся і підготовку до парадів ICTV розповів український диктор, голос офіційних заходів України та генеральний продюсер Українського радіо Дмитро Хоркін.

 

 

Альтернативний захід – Марш захисників України — розпочався об 11:00. Колона сформувалася біля парку Шевченка та вирушила до майдану Незалежності. До Маршу долучилися родичі загиблих на Донбасі, воїни, які отримали поранення, учасники бойових дій, волонтери та небайдужі громадяни. За словами організаторів, на марш зареєструвалося близько 10 тисяч людей, проте прийшло більше. 

 

У поліції відзвітували, що у святкуваннях із нагоди Дня Незалежності взяли участь близько 50 тисяч людей.

Оголошення Незалежності України: як це було
 

Як розповів в ефірі Радіо Культура Олесь Доній, тоді відчуття, що в серпні 1991-го вдасться досягнути незалежності не було.

"Коли ми боролися за Незалежність, відчуття було, що до цієї Незалежності нам йти ще досить довго. Принаймні, я готував себе із однодумцями до тюрем і таборів. Багато хто з нас пройшов через затримання, на щастя, недовгі. Відповідно, відчуття, що в серпні 1991-го буде Незалежність, чесно кажучи, не було", — пригадує він.

Іван Заєць — людина, яка стояла біля витоків незалежності України, народний депутат багатьох скликань — в інтерв’ю Українському радіо наголосив, що потрібно говорити про відновлення української державності.

"Ми мали свою державу, мали ще із незапам'ятних часів, тобто у дуже древні часи: княжу добу, у козацькі часи, під час УНРівських часів… Зрозуміло, що в документах це мало відображено, мало такої конкретики, яка вказує на відновлення української державності, бо поспішали, можна сказати, і потім інші були проблеми", — розповів ексдепутат.

Він вважає, що створення держави для будь-якого народу є вершиною перемоги, бо можливо раз на тисячу років випадає така нагода — створити свою державу.

Щодо урочистостей Іван Заєць висловив жаль, що досі не створили сталої форми відзначення Дня Незалежності: приходить новий президент і все починається по-новому.

 

Незалежність стала цінністю 

 

Соціолог Ірина Бекешкіна в ефірі Радіо Культура проаналізувала останні соціологічні дослідження і пояснила настрої українців.

"Зараз люди після всіх труднощів і викликів, все ж вважають, що незалежність — це цінність, при чому абсолютна цінність. Тому я гадаю, що це результати вистраждані і результат, який люди вже не віддадуть", — розповіла вона. 

Останні новини
Музичний психолог: Dima Prokopov представив сингл "На крилах"
Музичний психолог: Dima Prokopov представив сингл "На крилах"
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Ната Жижченко (ONUKA): "Планувати щось наперед зараз дуже важко. Але плани в нас глобальні!"
Ната Жижченко (ONUKA): "Планувати щось наперед зараз дуже важко. Але плани в нас глобальні!"
Новини по темі
"Румунія повністю підтримує "Формулу миру" Зеленського і бере участь в її реалізації", — посол Мікула
Пам'яті Ігоря Юхновського
Писати – це не так страшно, як взяти скальпель до рук і піти, не навчаючись, різати людей – Ірена Карпа
Є випадки, коли кримінальне провадження перебуває на стадії підготовчого засідання майже 8 років — Титич
Чи буде справедливість через 10 років? Адвокатка родин Небесної сотні про справи Майдану