Василь Вовкун про святкування Дня Незалежності: у час війни парад — необхідна складова

Василь Вовкун про святкування Дня Незалежності: у час війни парад — необхідна складова

Про те, яким має бути національне свято та який меседж має нести говорили в ефірі Радіо Промінь з режисером, неодноразовим володарем звання “Найкращий режисер музичних видовищ України”, сценаристом, одним із постановників шоу “Євробачення-2005” та режисером інавгурації президента Віктора Ющенка, а нині генеральним директором та художнім керівником Національної Львівської опери Василем Вовкуном.

0:00 0:00
10
1x

Акцент цьогорічного Дня Незалежності на людині й людяності Василь Вовкун сприймає позитивно.

"Меседж гарний, тому що людина є основою народу. Може воно підкреслено цього року, але так було завжди", — зазначив режисер.

Що ж до скасування параду до свята, то тут Вовкун наголосив, що парад був необхідною частиною ще з часів давнього Риму. Проте в нас парад дуже часто асоціюється з радянськими державами або мілітарними.

"Давайте повернемося до самого змісту слова парад  це урочистий чи святковий показ військових або військової техніки, або спортсменів. В Радянському Союзі це все було поєднано разом… І сам парад — він визначається в кожний час по своєму", — зазначив він.

Читайте також — Військовий парад: чи є це пережитком "совка"?

До слова, Вовкун був режисером таких заходів у 2007-2009-му роках без використання військової техніки, а з людьми, оркестрами. Але це були все одно паради.

Тож про цьогорічну відмову влади від проведення саме параду режисер каже:

"Це добре, що йде пошук нових форм, але, шукаючи нові форми, ми не повинні перекреслювати все те, що було до цього".

"В сьогоднішній день війни, очевидно, парад — необхідна складова. Тому що вона і молоді нагадує, що є ровесники, які сидять в кафе і ходять на дискотеку, а їхні ровесники в окопах", — додав Вовкун.

Він вважає, що до параду не треба відноситися як до пережитку минулого. 

Сьогодні Україна відзначає День Незалежності, з цієї нагоди у Києві відбувалася Хода гідності і Марш захисників. 

Василь Вовкун. Фото Facebook