США через риторику Зеленського має завищені очікування щодо України — аналітик

США через риторику Зеленського має завищені очікування щодо України — аналітик

Риторика президента України Володимира Зеленського щодо налаштованості на швидке настання миру провокує завищені очікування не лише серед українського населення, але й серед представників влади у США. Це може стати на заваді в переговорах з Дональдом Трампом. Про це Українському радіо заявив аналітик Інституту світової політики Микола Бєлєсков.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

"Те, що американське посольство в Україні так добре ставиться до нового президента Володимира Зеленського, має декілька моментів. Перш за все, це тому, що Зеленський обраний більшістю. І друге — це те, що його фракція "Слуга народу" теж має більшість у парламенті. Таким чином, американці просто визнають вибір, який зробили українці", — зазначив Микола Бєлєсков.

З іншого боку, за його словами, всі американські заяви — це більше аванс задля налагодження співробітництва: "Для офісу президента було б помилкою думати, що це досягнуто їхніми конкретними діями. Нової якості зовнішньої політики немає, бо великого значення заяви не мають".

"Хоча американці вітають стриманість, яка була після нашої втрати чотирьох бійців,  адже об'єктивно вони зацікавлені в тому, щоб конфлікт на Донбасі був контрольований.  Проте поки що я не бачу індикаторів зі сторони США, які б штовхали Україну до переговорів з Путіним. Але загалом тези Зеленського про швидкий мир генерують завищені очікування не лише серед населення в Україні, але й у взаємодії із США. Коли у відверто негативних ситуаціях, наприклад, при обстілі та загибелі наших морпіхів, президент України заявляє, що налаштований на мир і про це доповідають Трампу, він може подумати: "Це моя людина, бо я теж налаштований на мир". В цьому випадку Зеленському може бути важко у переговорах через завищені очікування з боку США. Йому доведеться пояснювати, чому цього не буде, а деталі президенту США не подобаються", — пояснює аналітик. 

Читайте також: Роман Безсмертний про своє звільнення, "нормандський формат", Мінськ і про "припинити стріляти"

Він наголошує, що на сьогодні мир на Донбасі можливий лише на російських умовах: "Але Зеленський поки що не хоче цього визнати. Своїм виборцям президент обіцяв зовсім інше. І зараз ми бачимо, що проблеми через ці завищені очікування досягнули вже й за океан".

ФОТО: Facebook Миколи Бєлєскова