Оглядачка Vogue Ukraine Тетяна Соловей: фешн-фотографія фіксує соціальні тренди ще більше, ніж документальна

Оглядачка Vogue Ukraine Тетяна Соловей: фешн-фотографія фіксує соціальні тренди ще більше, ніж документальна

Як змальовувати реальність у фешн-фотографії та як формуються тренди і уявлення про красу фотографії розповіла в ефірі Радіо Культура оглядачка моди журналу Vogue Ukraine Тетяна Соловей.

"Моя теза вона полягає в наступному: фешн-фотографія — це фотографія, яка здається навіть більше, ніж документальна фотографія, фіксує реальність у тому часі, в якому вона створена. Тобто у моди і модного видання є така сила гіперболізувати реальність. Тобто це найкраща версія реальності, яка може статися у цей час, в цих обставинах і матеріалі саме цього людського існування", — зауважила Соловей.

Тому, переконана оглядачка, фешн-фотографія вона фіксує соціальні тренди ще більше, ніж документальна.

"Тому що вона це робить в гіперболізованому вигляді. Вона це огортає ще в дуже естетичну форму і саме таким чином вона намагається трохи бути таким артом, який переходить до живопису", — додала вона.

Тетяна Соловей пояснює, що фешн-фотографія намагається фіксувати якусь реальність, але перевести це вже в таку саме символічну, багатошарову композицію сенсів, яку ти маєш читати і бачити, не тільки речі, а якісь соціальні явища.

"Всі соціальні питання, які хвилюють людей, вони якимось чином резонують з модними фотосесіями. І ми можемо не бачити це на такому буквальному рівні", — додала оглядачка моди.

Зокрема, якщо йде мова про проблему примусового переселення народів, то на фешн-фото не має бути модель-переселенка, це може бути поза кадром — дизайнер одягу, який зіткнувся з примусовим перселенням тощо.

"У модної фотографії є два полюси: або втекти з реальності, або взяти якийсь аспект реальності — і з ним працювати, з ним резонувати. Тому що, якщо модна фотографія буде тільки про умовних "улыбающиеся блондинки в движении" і не буде транслювати нічого, то вона буде нецікава", — упевнена Тетяна Соловей.

Тетяна Соловей. Фото Facebook