У Криму переслідування та арешти були переважно у справах "Хізб ут-Тахрір" та "Свідків Єгови" — Ескендер Барієв

У Криму переслідування та арешти були переважно у справах "Хізб ут-Тахрір" та "Свідків Єгови" — Ескендер Барієв

В окупованому Криму переслідування, обшуки, затримання та арешти були переважно у справах "Хізб ут-Тахрір" та "Свідків Єгови". Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" повідомив член Меджлісу Ескендер Барієв, прокоментувавши результати звіту про порушення прав людини в Криму за перше півріччя 2019 року.

Ведуча:

Галина Бабій

"Порівняно з 2018 роком, у першому півріччі 2019 року ми спостерігали певні тенденції. В окупованому Криму відбулося 73 обшуки, з яких 55 — у домівках кримських татар. Порівняно з першим півріччям 2018 року, збільшення є на 6 випадків.  Було 69 затримань, 57 із них — кримських татар, і тут також бачимо збільшення. Майже вдвічі збільшилась кількість арештів. Кількість допитів відзначається збільшенням: це 97 допитів, 59 із них — щодо кримських татар", — зазначив  Ескендер Барієв.

Член Меджісу зауважив, що є тенденція масових обшуків на території Криму.

"Ще одна тенденція — масові обшуки у березні 2019 року, коли одночасно проводилися обшуки у 26 будинках і було затримано 23 людини. За всю історію окупації Криму в один день не було подібних випадків. Крім того, обшуки були й у червні", — сказав він.

Барієв також наголосив, що протягом цього року переслідування, обшуки, затримання та арешти були переважно у справах "Хізб ут-Тахрір" та "Свідків Єгови", а також за участь у так званих збройних формуваннях".

Крім того, він додав, що саме у це перше півріччя були затримані жінки.

"Раніше такого не було. Оскільки жінки стають більш активними, аби захистити права своїх затриманих чоловіків та родин", — сказав Барієв.

Зазначимо, активісти Кримськотатарського ресурсного центру 31 липня презентували звіт  про порушення прав людини в Криму за перше півріччя 2019 року.

За перше півріччя 2019 року в окупованому Криму відбулося 73 обшуки, 55 з них у домівках кримських татар; 69 затримань, 57 із них — кримських татар; 97 допитів та бесід, 59 із них — щодо кримських татар; 200 арештів, 138 з них — щодо кримських татар.

Крім того, зафіксували 381 випадок порушення права на справедливий суд, 261 з них — стосовно кримських татар; 68 випадків порушення права на найвищий можливий рівень фізичного і психічного здоров’я, 29 з них — щодо кримських татар, 36 випадків етапування політв’язнів, 31 з них — щодо кримських татар. 

Прослухати повну версію.

На фото — Ескендер Барієв, uacrisis.org