Дефолту цього року не буде, а долар не перетне позначку 29 гривень — фінансист

Дефолту цього року не буде, а долар не перетне позначку 29 гривень — фінансист

Цього року дефолт неможливий, малоймовірний він й наступного, а тенденції щодо незначного ослаблення гривні не варто лякатись. Дорожче 29 гривень долар не коштуватиме, заявив у ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" колишній заступник міністра фінансів та голови Нацбанку Олександр Савченко.

"Заяви про дефолт вигідні лише олігархам та монополістам. Адже поміркуймо, що це за явище? Дефолт має місце, коли країна заявляє, що вона перестає виплачувати свої борги. В зв’язку з цим валюта "тікає" з країни, а нова не заходить. Брак валюти провокує її подорожчання. Ціни на все різко зростають, а купівельна спроможність населення падає. В такій ситуації активи можна купити за безцінь", — розповідає гість програми.

Проте, за його словами, не варто боятися цих заяв, оскільки цього року дефолт неможливий.

"Малоймовірний він і в наступному році", — каже Олександр Савченко.

"Тренд на незначне ослаблення гривні буде, проте не варто його лякатись, оскільки на курс не впливають ані вибори, ані врожай. За найближчі кілька місяців долар не перетне позначки в 29 гривень", підсумував фінансист.

Читайте також: Відстоювання Зеленським ідеї дефолту призведе до втрати геополітичної підтримки України — експерт

Нагадаємо, напередодні зустрічі Володимира Зеленського з представниками МВФ лунали побоювання, викликані заявою олігарха Ігоря Коломойського, який пропонував оголосити в Україні дефолт і не сплачувати зовнішніх боргів. 

Низка експертів критично висловилася з цього приводу, а радник президента Дмитро Разумков запевнив, що такий варіант є неприйнятним. 

Олександр Савченко