Чи корисний піст для організму — розповідає біологиня Дар’я Озерна

Чи корисний піст для організму — розповідає біологиня Дар’я Озерна

Чи корисний піст для організму, чи потрібно до нього готуватися та як правильно виходити з посту. Про це в ефірі UA:Радіо Культура в програмі "Культура. Live" говорили з ведучою блогу "ФізКультура" Дар’єю Озерною.
 

Ведуча: Людмила Ляхевич

Отже, як ми знаємо, з 11 березня по 27 квітня триватиме Великий піст. У цей період потрібно дотримуватися певного раціону: не можна вживати м'ясо, молоко, яйця і навіть приправи. Наприклад: 15 квітня – сира їжа без олії, 16 квітня  – гаряча їжа без олії, 17 квітня – сира їжа без олії. Звідки це? що можна вживати, що не можна вживати.

— У Біблії такого немає. В Біблії є порада тримати піст і молитися, як і в Старому Заповіті, так і в Новому. А такого, що "ви маєте їсти по понеділках сиру їжу без олії" – там такого немає. Піст семиденний ввели в п’ятому столітті... Але згодом цей Великий піст розширився у католиків до 40 днів, а православні пішли ще далі і зробили сім тижнів. Тобто це фактично набуття середньовіччя, я так розумію, коли голод був буденним досвідом, ресурсів не було, навесні взагалі ще нічого не росте, ще курчата тільки вилупилися.

Коли ми дотримуємося посту, ми очищуємо душу, ми замолюємо якісь гріхи таким чином, стаємо більш чистими, як ми вважаємо і думаємо. Що в цей час відбувається з нашим організмом?

— Коли ми переходимо переважно на рослинний раціон, це корисно в тому плані, що ми, по-перше, привчаємо себе до рослинних смаків, що ми привчаємо себе, що їжа це не лише якісь котлетки, і пиріжки, а є багато овочів. І навіть в цей період багато що можна собі обрати. Багато клітковини, тобто рослини і якісь каші, – це корисно для кишківника. Тобто у нас змінюється різноманіття тих бактерій, які в кишківнику живуть. А від цього залежить наш апетит, депресивний стан, наскільки ми сповнені енергією, наскільки ми стійкі до ожиріння. Тобто корисно для кишківника їсти рослинну їжу, їсти каші, а не, наприклад, білий хліб. Це є правильне харчування. Але нам все одно потрібні білки, жири, вуглеводи, вітаміни і мікроелементи. І під час такого тривалого періоду, особливо якщо ми перед цим харчувалися казна-як, і не напасли якісь запаси кальцію, цинку, то це може бути шкідливо. Нам потрібно якимось чином підтримувати м’язи, коли ми не їмо білок, у нас розпочинають танути м’язи, коли ми не їмо вуглеводи, тобто ми їмо сиру якусь їжу, то в нас все одно будуть тануть м’язи. Нам потрібні всі складові нашого тіла в збалансованій кількості. І тому постувати, не продумавши меню, не продумавши де я візьму 70 грамів білка на добу – це небезпечно.

Де їх можна взяти?

— В сочевиці, в нуті, в горосі, в капусті є багато кальцію. Квашена капуста – це хороший варіант їжі під час посту. Тобто всі бобові і каші. Наприклад: перлова каша, ячмінна каша, пшенична каша, каша з висівками, булгурі, каша арнаутка. Такі каші, в яких перемелені зернята, в них досить багато білка і клітковини. Таке можна брати. Але обов’язково бобові.

Якщо ми говоримо про піст, чула неодноразово, що ще більше набирають вагу під час посту...

— В цьому весь парадокс. Ми вважаємо, що олія, масло, риба – жирні, ми від них стаємо теж товстими. А це неправда. Є різні жири. І вони всі різні. В яйцях – одні, в рибі – інші, в лляній олії – треті, в пальмовому маслі – четверті, в маргаринах – п’яті. Це все різні жири. І нам потрібні якраз хороші жири, щоб організм будував нейрони, в нас була імунна реакція, така як треба. Тобто нам потрібні рослинні олії, нам потрібна соняшникова, лляняна олія, нам потрібні волоські горіхи, нам потрібна жирна риба, бо інакше в нас буде запалення, загострення остеоартриту, може бути депресивний стан. 

А горіхи?

— Горіхи дуже класно їсти. Горіхи, в них дуже багато жирів, багато вуглеводів, багато вітамінів, мікроелементів, тільки їх треба сильно-сильно запивати, бо вони неймовірно сухі. Потім буде боліти шлунок, а ви будете думати: "Які погані ці горіхи, не буду більше їх їсти".

Це ще можуть бути і гриби?

— Так. В грибах є амінокислотний склад, там багато глутатіону. Амінокислота, яку ми в принципі вміємо утворювати самі, але вона сірковмісна. А сірки в нас може бракувати, щоб утворювати глутатіон. Тому непогано її споживати з грибами. І взагалі гриби – це дуже такий прикольний продукт, бо в ньому і клітковина, і амінокислоти. Гриби навіть можуть зменшувати деменцію. Потрібно тричі на тиждень їсти гриби.

А негативні якості є у грибах?

— Оскільки це клітковина, яку ми не перетравлюємо, а перетравлюють бактерії, А деяких людей їхні бактерії можуть відреагувати тим, що в них буде здуття, утвориться водень, буде здутий живіт. Буває і таке. Тобто не треба їх зовсім багато. Але збагатити раціон грибами і горіхами – це класно.

На фото - Дар'я Озерна і Людмила Ляхевич

Як готуватися до майбутнього посту?

— Для того, щоб нормально витримати піст, треба перед цим правильно харчуватися. Якщо ми харчуємося хаотично, в нас немає режиму харчування, ми ніколи не їли овочі, фрукти, ми не їли регулярно м'ясо або незбалансовано харчувалися, то в нас не буде запасів. Люди, які сподіваються схуднути, їм треба зрозуміти, що їхня причина (надмірної ваги - ред.), вона довгий час будувалася. Чому? Можливо, вони мало рухалися чи вони їли багато вуглеводів. У такому разі піст не вирішить проблему. Навпаки, він її може посилити, якщо ми знову будемо 49 днів їсти багато вуглеводів. Перед цим треба їсти рибу, овочі, бобові, горіхи, різні олії, вершкове масло, сало. Тобто різноманітно харчуватися такими українськими доступними продуктами, але вміти харчуватися. По-друге, щоб підготуватися до посту, треба почитати, де можна взяти білок, як готувати всю цю сочевицю, нут, хумус, що з цим робити, щоб не було паніки і ми не хапалися за якісь макарони і мармелад.

Які симптоми того, що потрібно якось змінити свій раціон під час посту?

— Я можу ще раз розповісти, чого ми набираємо вагу під час посту. Одна причина – це те що, ми починаємо їсти багато вуглеводів, особливо простих вуглеводів. Та ми голодні, то чай з цукром, там поїли батон без масла. Наприклад, я виросла в Запоріжжі. В 90-х, коли нічого не було їсти, і люди нерелігійні, але всі тримали піст. Всі робили пиріжки на олії чи оладки без яєць, пісні. І при цьому всі дівчатка були з проблемною шкірою, ми легко набирали вагу, бо ми їмо забагато вуглеводів, а має бути баланс, все ж таки. Частина калорій з білків, частина з жирів, з правильних жирів, а частина тільки з вуглеводів. І ось тому ми можемо набирати вагу.

А друге, якщо ми все ж таки голодуємо, ми худнемо, ми від всього відмовилися. Ми, наприклад, втратили 10 кілограмів. По-перше ми їх втратили за рахунок м’язів, не лише жирів, а й м’язів. Саме вони нас витрачають енергію. Печінка, мозок і м’язи. А друге – те, що в нас є жирова тканина, вона виділяє гормони, які регулюють апетит. І коли, ми раптом худнемо, худнемо, в нас виділяється жировою тканиною гормон апетиту. Коли ми починаємо нормально харчуватися, воно все в нас відкладається, ми не можемо спинитися, в нас порушується регуляція голоду. Тому ці всі коливання ваги: марафони схуднення, піст, треба так харчуватися дуже обмежено. Але краще повільно худнути.

А що робити, коли ти набираєш вагу під час посту?

— Треба подивитися на свій раціон. Що ми їли, записувати, вести щоденник. І почати, по-перше, більше ходити пішки, їсти якісь супи. Наприклад, сочевичний суп, томатний, нормальна гаряча їжа без олії.

Які симптоми?

— У нас можуть бути якісь висипання на шкірі. Тобто шкіра стала якась не така, яка вона була: або лущиться, або якась сіра, знесилена шкіра, в нас можуть посипатись нігті, волосся. Це значить, що нам бракує кальцію, цинку, заліза, мікроелементів, вітамінів. Вітаміни, якщо ми їх п’ємо в пігулках, всі клінічні дослідження показують, що вони не діють. Ці вітаміни одразу виводяться, вони можуть навіть не засвоюватися.

А вони ще штучні...

— Вітаміни мають іти з їжею, в кожного мікроелемента є свій спосіб поглинання. Все ж таки це краще, ніж ніщо. Але нам потрібне комплексне харчування, бо ми отримуємо не тільки вітаміни, а, наприклад, безліч якихось антиоксидантів, якихось фітонутрієнтів з рослинною їжею, з риби. Тобто ці пігулки Омега-3 всі різної якості, в них різний вміст. Вони не дають тих ефектів, яке дає постійне споживання риби. 

Тобто краще з’їсти рибу, ніж Омега-3?

— Так. Тому, якщо ви перед цим неправильно харчувалися, ви перед цим не їли рибу, ви казна-як їли печінку, яйця, тобто харчування було незбалансоване, то тримати піст буде важко. Бо немає запасів заліза, немає запасів вітаміну В-12. 

Тобто серед симптомів – це випадіння волосся?

— Може бути будь-що. Туман в голові, ми не можемо зосередитися. Коли ми їли забагато вуглеводів, із вуглеводів ми починаємо їсти рис і батон. Нам починає бракувати вітаміну В-1. Це такий хитрий вітамін, без якого наш мозок не стає таким достатньо збудженим, зосередженим, ми не працюємо. Щоб набрати денну дозу вітаміну В-1, треба з’їсти купу всього: і яйця, і зелений горошок, і кукурудзяну кашу, і якусь печіночку, і шматочок м’яска, і шпинат. А коли його немає, в нас немає симптомів, що шкіра лущиться, просто ми є якимись дратівливими, ми не можемо здати вчасно роботу, тому ми дратівливі. 

Що потрібно робити та як ефективно виходити з посту, щоб не нашкодити організму?

— Якщо вам було в пості комфортно, то продовжуйте харчуватися так, як ви і харчувалися. Тільки пам’ятайте про баланс.

А що перше треба їсти?

— Зварити якогось супу. В нас підшлункова і печінка виділяють травні ферменти і жовч у відповідь на якийсь сигнал. Сигналів сім тижнів не було, ми не їли жирної їжі, ми не їли білкової їжі, було якесь сироїдіння з кашами і макаронами. Тобто вони тривалий час не виділяли ліпази для розчеплення жирів, довгий час вони не виділяли протеїнази для розчеплення білків.

Поступово починаємо їсти нормальну їжу, гарячу їжу з олією, з вершковим маслом, м’ясо поступово збільшуємо. Краще нехай це буде не ковбаса, бо оце шкідливий продукт з кількох причин. Починаємо їсти всю цю городину, яка з’являється. Піст – досить непоганий варіант, щоб ми їли здорову їжу, їли менше шкідливої. Поступово починаємо харчуватися салатами, кашами, супами і білковою їжею. 

Як потрібно вводити? Поступово, коли ми говоримо, що ми можемо сьогодні з’їсти 100 грамів м’яса, а завтра вже 200?

— Ми, наприклад, на Великдень з’їли яйця, з’їли якийсь салат з олією, не з майонезом, і закусили паскою. Ось і достатньо. Потім на обід замість шашликів зваріть борщ, там все буде, і білки, і жири, і багато овочів, квасоля. На вечерю можна потушкувати коренеплоди, з’їсти шматочок м’яса. І так ми починаємо ідеальне харчування.

А якщо хочеться шашлика? Можливо, є якісь продукти, які допомагають адаптуватися.

— Шашлики – це канцерогени. Тобто, коли у нас вуглі і вони дають дим, в ньому є бензопірени. Бензопірени – це канцерогени. Особливо, коли ми готуємо шашлики, треба одягнути старий одяг, а потім переодягнутися. Бо бензопірени чудово проникають через шкіру, коптиться не тільки м'ясо, але й ми. Трохи шашликів і обов’язково багато-багато зелені, овочів, не майонези, не кетчупи до них брати, а кріп, петрушку, червоний перець, гострий перець. Тоді ми будемо краще їх перетравлювати. І пам’ятати про те, що в нас порушенні механізми холоду і насичення, через те, що ми постували і мало їли.

Прослухати ефір повністю

Фото - pixabay.com