"Дебати потрібні лише одному кандидату" — експерти про "роздільні дебати" перед президентськими виборами

"Дебати потрібні лише одному кандидату" — експерти про "роздільні дебати" перед президентськими виборами

"Роздільні дебати" кандидатів у президенти обговорили в ефірі Українського радіо Валерій Димов, директор Центру суспільно-інформаційних технологій “Форум”, Дмитро Литвин, журналіст "Ліга.net".

 

Ведуча:

Галина Бабій

 

Формат дебатів, які передбачені виборчим процесом і законодавством, в Україні переріс у викривлений варіант — кандидати кличуть один одного на дебати, а опоненти не приходять. Чи є шанс, що до виборів кандидати у президенти України таки зустрінуться? Думки експертів у студії Українського радіо розділилися.

Дмитро Литвин вважає, що дебати під загрозою, тому що один з кандидатів у них не зацікавлений:

"Дебати потрібні тільки одній стороні — Петру Порошенку. Для нього і його штабу це "чарівна зброя", яка здатна переломити хід битви. Ні Володимиру Зеленському, ні його виборцям ці дебати не потрібні.

Сама ідея дебатів має сенс тоді, коли у нас є політики з різними точками зору, але Зеленський — не політик. Порошенко ж хоче показати, що у Зеленського якісь дивні позиції з певних питань, і таким чином розколоти його електорат".

Валерій Димов пояснює, що у виборців Володимира Зеленського є розбіжності в поглядах, тому будь-яка чітка позиція наразі загрожує електоральними втратами:

"За даними соціолога Ірини Бекешкіної, 37% електорату Зеленського —  за НАТО і приблизно 37% — проти. Тому він не буде відповідати на питання про НАТО, щоб не розділяти його електорат".

Петро Порошенко не може дозволити собі ігнорувати необхідність проведення дебатів на Суспільному, на думку Валерія Димова, ще й тому, що його нинішня посада зобов’язує дотримуватися закону:

"Є стаття закону, і якщо чинний президент не буде виконувати статтю закону, він програє уже на вході. Ми живемо можливо і у віртуальному світі, але є класичні речі. Макс Вебер  головною вадою політика називав марнославство. Політик не має бути марнославним, головною чеснотою має бути відповідальність. Роликами правити країною не вийде".

Дмитро Литвин: "Чинний закон про вибори президента відстав від життя — він врегульовує тільки ті дебати, які проводять телеорганізації. Дебати на стадіоні організовують штаби, але це не регулюється. Є чинник емоції. Чинна влада не змогла емоцію надії акумулювати в собі".

Валерій Димов зауважив, що соціальна психологія говорить, що людина схильна приписувати плюси собі, а мінуси перекладати на когось, саме тому всі негаразди люди списують на владу, і чекають на "диво" після виборів.

Чи все-таки зійдуться два претенденти у розмові віч-на-віч?

Дмитро Литвин: "На цих виборах немає дискусії взагалі. Треба говорити, що треба зробити, щоб відвести Україну від шляху бідності. Порошенко став краще поводити себе у ці два тижні, але це дуже запізно. Він зараз намагається зробити те, що він мав зробити ще у перший рік. Якщо б це було, то вже на другий-третій рік емоції вже б проговорили і ми б говорили про зміст".

Валерій Димов: "На 2014 рік ми були не на нулях, а в мінусах — 90% МВС, СБУ, 95% чиновників, керівний склад армії у Криму — зрадили присязі українському народові. Ситуація в Криму була віддзеркаленням ситуації по всій країні. Там, де дійшов Путін, вони зрадили, де не дійшов — вони його чекали. Ми не були суб’єктною державою, тому що в нас не було суб’єктних представників цієї держави. Дуже добре, що в країні вже немає єдиної сітки, єдиної автократичної системи, силовики також на сьогоднішній день не керуються з одного центру в Києві, і це дуже добре для суспільства".

Щодо 19 квітня ситуація ж далі залишається не до кінця прогнозованою.

Валерій Димов припускає: "Я думаю що президент Порошенко вимушений буде, хоче чи не хоче його опонент, прийти на дебати в студію Суспільного, але йому будуть нав’язувати інший формат, тому що дійсно це дві різні стратегії: одна людина уникає дебатів, інша змушена слідувати духу закону, яким би він не був".

Дмитро Литвин робити прогнози не береться: "Володимир Зеленський — дуже добрий шоумен, і він вміє добре тримати інтригу, тому жодна людина не може сказати, що буде 19 квітня. Інтрига зберігається, ця інтрига дуже важлива для нашої політичної системи, тому що мені здається, що саме в ці тижні визначається те, якою буде наша політика на роки вперед".

Повну версію програми слухайте в архіві на нашому сайті.