Чому люди не читають програми кандидатів у президенти — пояснює експерт

Чому люди не читають програми кандидатів у президенти — пояснює експерт

Заступник директора Центру економічної стратегії Дмитро Яблоновський в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері" пояснив, чому люди не читають програми кандидатів в президенти.

Ведучі:

Віталій Науменко, Наталя Чорна

"Я б виділив дві причини, чому люди не читають програми кандидатів в президенти", — зазначив Дмитро Яблоновський.

Яблоновський зауважив, що люди шукають просте рішення, а саме — обрати того, хто більше подобається.

"Перша є нераціональною, бо наш мозок так налаштований, що він завжди нам пропонує просте рішення. Перше просте рішення — це обрати того, хто більше подобається. Тому люди не читають програми, бо є просте рішення: я десь бачив цю людину, вона мені подобається. І у цьому випадку ми, на жаль, не розділяємо віртуальну реальність, коли людина просто грала якусь роль і коли вона реально щось робила. А буває, що той не сподобався, накопичився якийсь негатив проти конкретної людини, і все", — сказав він.

Експерт також додав, що програми часто є складними для розуміння, а кандидати не намагаються пояснити їхню суть, тому люди погано асоціюють ті обіцянки, наприклад, економічні, які були в програмах, з конкретними кандидатами.

"Друга причина є більш раціональною. Насправді програми буває важкувато читати, а кандидати теж дуже часто не намагаються пояснити суть. Коли ми робили опитування, ми побачили, що люди навіть погано асоціюють ті обіцянки, які були в програмах, з кандидатами. Вийшло, що тільки з Юлією Тимошенко, яка вже вибула, була більша кількість конкретних, хоча і популістичних, обіцянок та асоціацій. На жаль, ані з чинним президентом, ані з його поточним опонентом асоціацій набагато менше. Люди не дуже пам’ятають з економічної точки зору, що вони обіцяли", — пояснив Яблоновський.

Нагадаємо, ЦВК офіційно оголосила результати виборів і старт другого туру виборчої кампанії, згідно з якими за президентське крісло боротимуться чинний президент Петро Порошенко та комік Володимир Зеленський.

Прослухати повну версію. 

 

Фото — Дмитро Яблоновський, agroportal.ua