Якою може бути політика кандидатів у президенти щодо питання Донбасу та Криму — аналіз експертів

Якою може бути політика кандидатів у президенти щодо питання Донбасу та Криму — аналіз експертів

Представник президента України в АР Крим у серпні 2017 – грудні 2018 років Борис Бабін та політичний аналітик Валентин Краснопьоров в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" проаналізували, якою може бути політика кандидатів у президенти щодо питання Донбасу та Криму.

Ведучий:

Роман Коляда

"Жодна передвиборча програма не має жодного стосунку до реальності. Але те, що кандидати спробують щось заявляти, щось з питань Криму та Донбасу, то це, безумовно, добре. Вони тут обидва заручники ситуації, бо війна та окупація є проблемою, на жаль, від якої значна частина українського суспільства хоче, м’яко кажучи, абстрагуватися, а війна йде саме за цих виборців. Тому обидва кандидати мають розповісти людям те, що вони хочуть чути. Але це матиме опосередковане відношення до реальних вчинків майбутнього президента України, яке б прізвище він не мав", — зазначив Борис Бабін.

Бабін зауважив, що вектор політики Петра Порошенка у питанні Донбасу та Криму мало зміниться.

"Щодо Порошенка, то у його політиці щодо цього питання мало що зміниться. Буде дуже багато розмов про політв’язнів, буде певне посилення Збройних сил і відповідні ризики, про які багато пишуть журналісти. Якихось потужних кроків на міжнародній арені я не очікую. Все буде так, як зараз. Будуть тривати судові процеси, можливо, ми отримаємо певні рішення щодо цих процесів. Якась міжнародна платформа теж навряд чи створиться протягом наступних 5 років, оскільки частково це залежить не від нас. Кадрова політика з питань Криму також буде законсервована. У цих питаннях, думаю, важливе місце матиме роль пана Джемілєва, як і сьогодні", — прокоментував він.

Борис Бабін також додав, що якщо президентом буде обрано Володимира Зеленського, то об’єктивна реальність міжнародних відносин буде такою самою.

"Якщо буде інший президент, то об’єктивна реальність міжнародних відносин буде такою самою. Тут мало що зміниться. Щодо Збройних сил України, я не думаю, що в умовах війни хтось буде робити якісь самогубні кроки, якісь значні кадрові рішення. Але щодо цивільного управлінського блоку, то зміна президента, зміна команди призведе до переформатування. Але будь-які зміни ситуацію не погіршать", — сказав Бабін.

Політичний аналітик Валентин Краснопьоров зауважив, що "якщо взяти до уваги електорат Володимира Зеленського, то 60% людей визначають Росію агресором і не готові торгувати значними поступками з Росією заради закінчення війни. І це дуже добре. Менша, але значна, частина його електорату хоче домовлятися за будь-яку ціну".

Краснопьоров заперечив Бабіну щодо питання успішності проведення зовнішньої політики протягом 5 років за часів президентства Петра Порошенка.

"Щодо зовнішньої політики, говорити, що 5 років було одне й те саме не можна. Після Азовської кризи реакція українського міністерства закордонних справ була дуже якісною, і зараз європейці думають не як зменшувати санкції проти Росії, а як їх збільшувати. У міжнародному контексті була хороша ситуація. Армія також посилилась, але є проблема з "Укроборонпромом" як закритою й непрозорою системою", — сказав він.

Аналітик спрогнозував, як діятиме кожен з кандидатів.

"Порошенко й далі б посилював санкції на Російську Федерацію і послаблював би Росію. Щодо Зеленського, то на сьогодні я не бачу потенціалу та можливості утримати цей напрям, оскільки у нього немає досвіду. Загроза його малодосвідченості буде грати значну роль", — зазначив Краснопьоров.

У 2014 році Росія анексувала український півострів Крим. Це сталося після того, як озброєні люди без знаків розпізнавання (так звані "зелені чоловічки") блокували українські військові частини та інші стратегічні об'єкти. У цих умовах в Криму провели "референдум", за підсумками якого Росія заявила про приєднання Криму. Згодом Москва визнала, що "зелені чоловічки" були російськими військовими. Міжнародна спільнота не визнає "приєднання" Криму до складу Росії.

Після анексії Криму у квітні 2014 року на частині Донбасу розпочався військовий конфлікт. Відтоді на території частини Луганської і Донецької областей проводитися антитерористична операція, а з травня 2018 року — операція Об'єднаних сил.

Прослухати повну версію.

На фото — Валентин Краснопьоров