Мусієнко: я схильний довіряти уряду, що постачання військової продукції до Росії не здійснюється

Мусієнко: я схильний довіряти уряду, що постачання військової продукції до Росії не здійснюється

Керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко заявляє про те, що схильний вірити уряду, що постачання військової продукції до Росії не здійснюється. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку", прокоментувавши результати дослідження SIPRI.

Ведучий:

Богдан Буткевич

"Одне з джерел, де вони (SIPRI — ред.) беруть інформацію, це угоди, контракти, які укладаються між країнами або компаніями окремих країн. Як відомо, до 2015 року Україна вела активне військово-технічне співробітництво з Російською Федерацією. Але багато контрактів, які укладаються, укладаються строком на 10-15 років. Отже, ті контракти, які були укладені, наприклад, у 2011-2013 роках теоретично можуть бути чинними до цього часу", — зазначив Олександр Мусієнко.

Мусієнко зауважив, що і в "Укроборонпромі", і в уряді запевняють, що жодного відвантаження зброї до Російської Федерації не здійснюється відповідно до постанови Кабміну.

"У 2015 та 2016 роках Кабінетом міністрів України були прийняті відповідні постанови "Про припинення військово-технічного співробітництва з Російською Федерацією". З того моменту нас запевняють і в "Укроборонпромі", і в уряді, що жодного відвантаження комплектуючих, зброї, деталей до Російської Федерації не здійснюється", — сказав він.

Експерт висловив думку, що він схильний довіряти уряду, що все таки постачання військової продукції до Росії не здійснюється.

"Наскільки це відповідає реальності — важко сказати, але тут я більш схильний довіряти уряду, що все таки не здійснюється, хоча треба розуміти, що якщо контракт діючий і якась сторона достроково припиняє його, то передбачені штрафи, які через суди можуть стягувати. Але як запевняють в і в "Укроборонпромі", і в уряді це питання, яке стосується того, щоб не виконувати ці контракти, є вирішеним", — прокоментував він.

Як повідомляють, за даними Стокгольмського інституту досліджень проблем миру (SIPRI), Україна входить в 20 найбільших експортерівзброї у світі.Зазнається, що найбільше зброї протягом 2014-2018 років Україна експортувала до Китаю (27% від загального експорту) та до Росії (23% від загального експорту військової продукції).

Прослухати повну версію.

Фото — pexels.com