У "Нафтогазі" називають "неприйнятними" умови Росії щодо транзиту газу

У "Нафтогазі" називають "неприйнятними" умови Росії щодо транзиту газу

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" вважає неприйнятними умови контракту на транзит газу, які пропонує Росія.

Про це написав виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко у Фейсбук.

За його словами, Газпром забажав "відновити баланс у стосунках між Нафтогазом та Газпромом" шляхом або скасування рішень Стокгольмського арбітражу у апеляційному суді в Швеції, або "мирової угоди", у якій би Нафтогаз добровільно відмовився від вимог до Газпрому виконати рішення суду. Також російська сторона вважає, що "переговори про продовження поточного контракту можуть відбутися, ящо не міститимуть ніяких зобов’язань Газпрому щодо обсягів транзиту".

За словами Вітренка, обидві ці умови є абсолютно неприйнятними для Нафтогазу, і в цьому Україну підтримує Єврокомісія.

"Баланс у відносинах між Нафтогазом та Газпромом" вже був відновлений рішеннями міжнародного арбітражу", — заявив виконавчий директор "Нафтогазу" та додав, що НАК також не збирається відмовлятися від виграшів у міжнародних арбітражах.

Вітренко також додав, що транзит через Україну може бути на стандартних європейських умовах, а не умовах Росії.

Нагадаємо, 21 січня у Брюсселі відбулися тристоронні переговори у форматі Україна – Європейська Комісія – Росія, присвячені майбутньому транзиту газу територією України після завершення у 2019 році дії транзитного контракту між НАК "Нафтогаз України" та ПАТ "Газпром".

Під час переговорів голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв зазначив, що росіяни запропонували подовжити дію контрактів 2009 року в незмінному вигляді. За його словами, Нафтогаз готовий розглядати майбутні угоди тільки у випадку їх повної відповідності європейському енергетичному законодавству, яке було імплементоване в Україні.

Українська та російська сторони взяли час на детальне вивчення цієї пропозиції. Планується, що її обговорення буде продовжено під час наступної зустрічі, проведення якої очікується у навесні цього року.

Фото: gettyimages