Зміни до Конституції щодо НАТО та ЄС насправді є декларативними — депутати

Зміни до Конституції щодо НАТО та ЄС насправді є декларативними — депутати

Норма, яка сьогодні внесена до Конституції про курс країни на Європейський союз та НАТО, сьогодні є виключно декларативною, переконані народний депутат України від фракції "Радикальна партія Олега Ляшка" Ігор Мосійчук та народний депутат України, член депутатської фракції партії "Блок Петра Порошенка" Іван Спориш. Про це вони розповіли вефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері".

Ведучі:

Олена Зелінченко, Юрій Табаченко

"Для українців однаково важливо і однаково безпековим питанням є майбутнє гіпотетичне членство в НАТО, тому що норма, яка сьогодні внесена до Конституції, є виключно декларативною. Над тим, щоб діти до НАТО, потрібно довго й плідно працювати", — зазначив Ігор Мосійчук.

Він вважає, що "внесення саме цих змін є необхідністю саме зараз, саме в тій декларативній якості  — це передвиборча кампанія чинного президента".

Читайте також — Кушнір: зміни в Конституції унеможливлюють у довгостроковій перспективі зміну геополітичного курсу України

Натомість депутат Іван Спориш переконаний, що зовнішньополітичний курс України має бути визначеним, незалежно від прізвища президента.

"Членство в НАТО, членство в ЄС сьогодні справді є декларативними. Але, разом з тим, ми повинні визначити курс України, хто б не був президентом", — зауважив Іван Спориш.

Читайте також — Магда: закріплення положень щодо інтеграції до ЄС та НАТО в Конституції ускладнює зміну зовнішньополітичного курсу

Як повідомлялось, 7 лютого Верховна Рада Україна закріпила в Конституції України курс країни на Європейський союз та НАТО. За відповідне рішення проголосували 334 народних депутати.

Як заявив після голосування голова Верховної Ради Андрій Парубій, "це початок нашої справжньої євроатлантичної інтеграції. Це віховий день для історії України! Україна буде членом ЄС і НАТО".

У свою чергу президент Петро Порошенко, який перебував у Верховній Раді під час голосування, заявив, що завдання членства в ЄС та НАТО є абсолютно реальні для України.

Нагадаємо, 22 листопада 2018 року Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект №9037 про внесення змін до Конституції України про незворотність курсу України на європейську та євроатлантичну інтеграцію. За прийняття цього документапроголосували311 парламентарів.

Конституційний суд України підтримав президентський законопроект про внесення змін до Основного закону в частині закріплення стратегічного курсу України на членство в ЄС і НАТО. КСУ вирішив, що документ відповідає чинній Конституції.  

Прослухати повну версію.