У Києві відбувся допрем'єрний показ фільму "Крути 1918"

У Києві відбувся допрем'єрний показ фільму "Крути 1918"

У Києві відбувся допрем'єрний показ  історичного екшену "Крути 1918", режисер Олексій Шапарєв. Відбулося це в кінотеатрі "Київ". Про це в ефірі UA:Радіо Культура розповів наш кореспондент Захар Щедрін, який там побував.

Фільм "Крути 1918" знятий за реальною історією бою на залізничній станції Крути взимку 1918 року, де чотири сотні юнкерів та студентів виступили проти чотиритисячного добре озброєного війська більшовиків та були страчені.

Як каже режисер картини Олексій Шапарєв, його основною метою було аби фільм став дуже цікавим уроком історії.

"Моя мета це щоб після того, як глядач подивиться фільм, він вийшов із залу не пустим. Хочеться, щоб у глядача були емоції, думки, щоб урок історії не пройшов  дарма і даремно", — сказав Шапарєв.

За словами сценариста фільму Костянтина Коновалова, сценарій він почав писати ще десять років тому, але його реалізація стала можливою тільки зараз, коли почалася війна на Сході, Майдан, змінилася інформаційна політика, бо раніше цим сценарієм неможливо було зацікавити уряд.

"Історія крутян мені створює паралель із сучасними добровольчими батальйонами, з сучасними студентами, футбольними фанатами, солдатами, які пішли захищати свою країну. Тому ця історія дуже актуальна", — зазначив Коновалов.

Основні зйомки велися на вулицях Києва, станцію Крути знімали на Черкащині, в селі Сигналівка, бо на самій станції Крути зведено Меморіал Героям Крут. Батальні сцени боїв між крутянами та більшовиками, а також фінальні сцени, знімали під час лютих морозів, коли позначка термометру могла сягати 17-20 градусів морозу. 

За словами виконавця головної ролі Євгена Ламаха, саме тоді актори на сто відсотків входили в образи своїх героїв.

"Я вірю в те, що ми наблизилися до тієї правди, того, що хлопці, які стояли на полі бою, прекрасно розуміли, що на них йде армія генерала Муравйова. Маю надію, що ми хоч трішки передали ту атмосферу", — говорив Ламах.

Після перегляду "Крути 1918" зал аплодував, але бурхливих овацій фільм не зірвав. Наразі відгуки про кінострічку неоднозначні. 

Кіножурналіст та сценарист  Дмитро Іванов говорив про те, що копіювання голлівудського кіно абсолютно зайве.

"Нам не треба копіювати Голлівуд, це головна проблема, яка є в сприйнятті кінематографу  і в звичайного глядача, і в багатьох моїх колег, які дивляться на кіно з професійної точки зору. Треба знімати наше власне кіно", — розповів Іванов.

Фільм "Крути 1918"  став одним з переможців 9 конкурсного відбору Державного агенства України з питань кіно та отримав 26 мільйонів гривень  державної фінансової підтримки при загальному бюджеті 52 мільйони гривень.  

За словами голови Держкіно України Пилипа Іллєнка, він не сподівається на те, що зібраних коштів  з прокату вистачить аби цілком окупити фільм.

"На сьогоднішній день ринок, який існує в Україні, його показники, говорить про те, що повернути таку суму  з прокату, тим більше, що вартість виробництва в цілому складає суму вдвічі більшу, то це майже неможливо", — повідомив Іллєнко.

Подивитися "Крути 1918"  можна від 7 лютого в кінотеатрах України.

Прослухати детальніше можете за посиланням