Політологи прокоментували, чому кандидати на пост президента України не поспішають реєструватися

Політологи прокоментували, чому кандидати на пост президента України не поспішають реєструватися

Кандидат політичних наук Петро Олещук та політолог Ярослав Макітра в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" прокоментували, чому кандидати на пост президента України не поспішають реєструватися.

Ведучий:

Роман Коляда

"Поки що офіційно переважна кількість кандидатів, які на щось реально претендуватимуть в контексті президентських виборів, не реєструвалися. Здебільшого кандидати вичікують, аби не потрапити в інформаційний вакуум, пов'язаний з новорічними святами. Я думаю, що до кінця цього місяця ми ще побачимо цікаві моменти. Всі кандидати подадуться, але у них є проблема, як не перекрити один одному інформаційні приводи", — зазначив Петро Олещук.

Ярослав Макітра наголосив, що зараз основні кандидати визначаються з стратегією, визначаються з союзниками, це впливає на подальший формат висунення.

"Оскільки країна перебуває у стані війни, більшість кандидатів використовують таку риторику гри на соціальних негараздах, і на цьому тлі робити якісь яскраві акції та висловлення. Таким чином, можна нашкодити собі, тому це дуже небезпечно. Крім того, зараз основні кандидати визначаються з стратегією, ведуть кулуарні переговори з тими, хто будуть їхніми союзниками, а хто — ні, це впливає на подальший формат висунення", — сказав він.

"Той фактор, що є дуже невеликі розриви між потенційними кандидатами також зумовлює пошуки союзників у другому турі", — додав політолог.

"Якщо зараз відкривати відразу всі козирі та намагатись йти у різку боротьбу, можна повторити ситуації, коли у другому турі кандидати недобирали голоси своїх потенційних виборців, тому що у першому турі занадто критикували своїх опонентів",  — пояснив Макітра.

Нагадаємо, 31 грудня минулого року в Україні стартувала президентська передвиборча кампанія. Станом на 14 січня до Центральної виборчої комісії подали документи 11 осіб, які претендують на пост президента України,  з них п’ятеро вже є зареєстрованими.

Прослухати повну версію розмови.

На фото: Ярослав Макітра та Петро Олещук