Бадіков: в регіонах вакцин достатньо, якщо їх не дають — звертайтесь до головного лікаря

Бадіков: в регіонах вакцин достатньо, якщо їх не дають — звертайтесь до головного лікаря

Голова правління Громадської організації «Платформа здоров’я» Тимофій Бадіков в ефірі Українського радіо в програмі “Сьогодні.Ввечері” розповів про те, як змінюється становище з вакцинацією в Україні, зокрема від кору.
 
Ведуча: Оксана Маловічко
 
Чому Україна опинилися так би мовити у “полоні кору”?  Чому склалася така ситуація з вашої точки зору?
 
— Це не з моєї точки зору, я схиляюся до точки зору Всесвітньої організації охорони здоров'я. Вона свідчить про одне. В нас був дуже низький рівень охоплення протягом багатьох років. Наприклад, в Румунії, це одна з європейських країн, в яких найбільший рівень захворюваності на кір, рівень охоплення 86%. Навіть там дуже велика кількість захворілих на кір, а що казати про Україну, де рівень охоплення щепленнями був нижче 50%. В деяких регіонах це було 15-20%.
 
Добре, чому ми мали таку цифру 15-20%? Раніше нібито більшість батьків вважали за обов'язкове прищепити своїх дітей.
 
— Це наслідки чого? По-перше, з'явилося дуже багато засобів інформації, блогів, соціальних мереж, різних неконтрольованих медіа, які дозволяють розповсюджувати міфи, які ще 100 років тому існували і нічим не підтверджуються. По-друге, останні 10 років були перебої з закупівлею вакцин, коли в 2014 році міністерство провалило закупівлі і, на жаль, тільки в цьому році вийшло надолужити перебої ліків, і вакцин в тому числі. Коли приходили батьки вакцинувати дітей чи робити ревакцинацію, то просто не було вакцини протягом декількох років. Це теж одна з причин.
 
Чи можна зараз однозначно стверджувати, що в усіх регіонах України достатньо вакцин? 
 
— В регіонах достатньо, але якщо ви приходите до кабінету і немає вакцини, то я дуже прошу людей звертатися до головного лікаря, казати: у вас в регіоні достатня кількість вакцин, чому я не можу вакцинувати свою дитину? Якщо головний лікар не вирішить це питання, то потрібно звертатися в місцевий департамент хорони здоров'я, якщо він теж не допомагає, то звертатися зі скаргами до Міністерства охорони здоров'я. Також можна звертатися до нашої громадської організації “Батьки за вакцинацію”. Ми допомагаємо, роз'яснюємо, як писати ці листи або самі можемо допомогти. Тобто в питанні вакцинувати дитину чи чекати поки з'явиться, потрібно зробити все, щоб захистити дитину. 
 
Попри те, що є така усталена думка Міністерства охорони здоров'я, яке весь час нагадує про необхідність щепити дитину і, що головне, є статистика щодо того, скільки людей захворіло і померло, залишаються люди, які не хочуть вакцинувати своїх дітей. Я знаю, що недавно створено "Коаліцію за вакцинацію" і ви нібито вирішили впливати не лише на батьків, а й на самих дітей, тобто підлітків. 
 
— Дякую, що ви згадали про коаліцію про вакцинацію. До неї вже приєдналося близько 40 партнерів. Це і студентські організації, студенти-медики, і фахові лікарські асоціації, і багато інших освітніх організацій. Дійсно, одним з наших основних проектів є лікарські уроки в садочках і школах. Ми розуміємо, що думку дорослого населення складно змінити, але майбутні батьки повинні з самого дитинства розуміти важливість вакцинації. Тому ми проводимо такі навчальні уроки, флешмоби і звертаємо увагу дітей для того, щоб, наприклад, дитина прийшла додому і запитала: а чому ти мене не захищаєш від інфекційних хвороб? Таким чином, можливо, ще раз нагадати батькам, що потрібно привести свою дитину на вакцинацію.
 
Чи помітний якийсь злам в позиції українського суспільства? Чи бачите ви те, що все більше людей розуміють важливість цього питання?
 
— Так, тут я хочу сказати, що саме об'єднання батьків дало дійсно позитивні зміни в цьому питанні. Наведу приклад, що міжнародні партнери, які займаються цим питанням, Міністерство охорони здоров'я, лікарі та інші фахівці вважали, що батькам не потрібно розуміти деталі вакцинації, а просто йти і вакцинуватися.
 
Вони не хотіли приділяти час, щоб навчати батьків, але в Україні коли є агресивні антивакцинатори, які заполоняють простір різною фейковою інформацією, саме наша організація, наші активісти, лікарі, ми розробили інформаційні матеріали, які використовують для рекомендацій і почали давати відповіді на питання і спростовувати міфи щодо вакцинації. Був інформаційний голод і цієї інформації не було українською мовою. Вже зараз її дуже багато і завдяки небайдужим лікарям її з'являється ще більше. 
 
Друга складова: спростовувати ті фейки, які є, і бути пропагандистами здорового способу життя.  Наприклад, ви як батько знаходите якийсь пост і бачите, що під ним стільки негативної інформації щодо вакцинації, а ті хто захищають щеплення, вони зробили і зробили собі його. Вони були неактивні і нічого не писали. Коли з'явилася невелика кількість осіб, які почали відповідати, спростовувати цю інформацію, то ті люди, які були пасивними, теж почали писати. Тому саме згуртованість населення і втручання в конструктивний діалог з антивакцинаторами також дає позитивний результат.
 
Слухати повну версію.