У Києві в центрі М17 відкриється проект "Авангард: у пошуках четвертого виміру"

У Києві в центрі М17 відкриється проект "Авангард: у пошуках четвертого виміру"

У Києві в Центрі сучасного мистецтва М17 відкриється масштабний проект "Авангард: у пошуках четвертого виміру". Про те, як нова команда М17 взяла фокус на дослідження історії та популяризацію сучасного мистецтва, в ефірі програми "Культура.Live" розповіла кураторка проекту Оксана Баршинова.

Ведучі:

Олена Гусейнова, Василь Шандро

"Виставка відбудеться в центрі сучасного мистецтва М17. Вона має бути досить цікавою. Такий набір імен як Богомазов, Єрмилов, Екстер, Бурлюк безумовно різнонаправлений. Наш задум полягає в тому, щоб ми відштовхувалися від України та українського авангарду, говорили про нашу країну як про перехрестя та певний осередок, де відбувалася генерація ідей авангарду", — розповіла Баршинова.

Також кураторка виставки звернула увагу, що не обійдеться без обговорення Казимира Малевича, адже його постать є головною в авангарді. 

"Ми робимо українську мапу авангарду, наголошую, що це буде саме український погляд на авангард. У цьому проекті ми зачіпаємо багато локацій: Київ, Харків, Одесу, Чорнянку, що на Херсонщині, Галичину та Львів. Крім того, буде лекційна програма, показ фільмів спільно з Центром Довженка", — повідомила Баршинова.

Кураторка проекту розповіла, що четвертий вимір, який є в назві виставки, є поняттям, яке вводилося в авангардизм і самим авангардизмом. Оксана Баршинова також зауважила, що визначення  четвертого виміру спирається на філософські теорії про певний новий вимір, який є найважливішим. 

"На нашу думку, четвертий вимір, це прагнення авангарду вийти за межі цього тривимірного світу, а також прагнення українського авангарду вийти за межі", — розповіла Баршинова.

Нагадаємо, з 15 грудня по 6 квітня у Центрі сучасного мистецтва M17, розроблена  спільно з Національним художнім музеєм України, працюватиме виставка "Авангард: у пошуках четвертого виміру".

Фото взяте з ФБ сторінки проекту

Прослухати детальніше можете за посиланням