Релігієзнавець роз'яснив рішення Синоду Вселенського патріархату щодо української церкви

Релігієзнавець роз'яснив рішення Синоду Вселенського патріархату щодо української церкви

 
Релігієзнавець В’ячеслав Горшков в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Ввечері" пояснив, що означають сьогоднішні рішення Синоду Вселенського патріархату щодо створення автокефальної української церкви. 
 
Ведуча: Олена Залінченко
 
Чи відомо, що внесено до тексту Томосу?
 
— Я повного тексту ще не бачив, але важливий момент, про який було оголошено. Обговорювались зміни до проекту статуту нової автокефальної церкви, які буде запропоновано прийняти на об'єднавчому соборі. Це дуже важливий момент. Як на мене, це важливіше питання, ніж обрання предстоятеля цієї церкви, бо предстоятелі змінюються частіше, ніж статути. 
 
 
Про що йдеться в цьому статуті?
 
— Повні тексти невідомі, бо це така традиція Вселенського патріархату, оприлюднювати всю інформацію не в процесі, а же коли вона прийнята остаточно і немає можливості від неї відмовитись або щось переграти. 
 
 
Чому дату об'єднавчого собору обирали саме в Стамбулі?
 
— Дивіться, що відбулось. Вселенський патріархат фактично відновив Київську митрополію, яка свого часу тимчасово потрапила під владу Москви. Вселенський патріархат повернув собі опікування над нашими церковними територіями і тому він як головуючий, якраз і має право приймати статут і формат створення цієї нової церкви. Було б дивно, якби було інакше. Ми самі щось повирішували і навіщо тоді нам Томос від Вселенського патріархату? Але якщо ми хочемо отримати цей Томос, то треба рахуватись з думкою Вселенського патріархату. 
 
 
Чи можна сказати що сьогоднішня подія ставить крапку на наданні автокефалії українській православній церкві?
 
— Фактично так, ще навесні було відомо, що рішення фактично прийнято і з того часу ми регулярно отримували підтвердження про незворотність позиції Вселенського патріархату щодо надання автокефалії новій українській православній церкві. Все йде за планом і достатньо швидко. Тому я не здивуюся, якщо ми до кінця року будемо мати нову церкву.
 
 
Слухати повну версію.