Іванна Коберник: Ніхто не примушуватиме дітей відвідувати уроки християнської етики

Іванна Коберник: Ніхто не примушуватиме дітей відвідувати уроки християнської етики

Депутати Львівської міської ради просять Президента  Порошенка, Кабінет Міністрів і Парламент зробити християнську етику обов'язковим предметом в українських школах. Рішення про звернення до керівництва держави щодо викладання предмету християнської етики в школах депутати ухвалили під час пленарного засідання у вівторок. Підтримало це рішення 49 депутатів. Правда, якщо говорити про фракції, то з них не проголосувала одноголосно і повністю: кожна фракція дала кілька голосів. Представники Блоку Петра Порошенка у Львівській обласній раді не голосувала взагалі. 

Чи потрібні в українських школах уроки християнської етики, розповіла в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" співзасновниця Громадської організації "Смарт освіта" Іванна Коберник.

Зараз у більшості львівських сіл викладають християнську етику, але факультативний - учні можуть його за бажанням вивчати, а можуть і не вивчати. І, власне, на таку ініціативу депутатів міський голова Андрій Садовий заговорив, що рішення про запровадження обов'язкових уроків християнської етики мали б приймати самостійно місцеві громади. Зрештою, таким чином відбувалося і досі. Зважаючи на чисельні звернення релігійних організацій, місцеві депутати просять Міністра освіти Лілію Гриневич наступне: "Запровадити у всіх навчальних закладах християнську етику обов'язковим. Формувати християнський світогляд у викладанні всіх християнських дисциплін, особливо виробничого спрямування. Відновити викладання предмету релігієзнавство. Запровадит у всіх навчальних закладах, всіх рівнів акредитації спецкурси християнська філософія, християнська психологія та педагогіка, християнська соціологія". Пізніше було уточнення від прес-служби ВО "Свобода", які подали цю ініціативу, - йдеться тільки про школи не вищі навчальні заклади і професійні школи. Що ж це означає? Чого тут більше політики чи християнської етики і чи на часі  це зараз в Україні?

Іванною Коберник: я не можу говорити як політичний експерт, чого тут більше у цих заявах. Я можу говорити тільки те, що говорить нам законодавство з цього приводу. За Конституцією, у нас церква відділена від держави і так само церкви не повинно бути у освітньому процесі. Школа має бути позбавлена впливу релігійних організацій. У той же час у Конституції написано, що в Україні є свобода віросповідання, і відповідно, ця ситуація, яка передбачена чинним законодавством, є цілком справедливою. У рамках нової навчальної програми може бути запроваджений курс християнської етики, якщо є відповідні звернення батьків. Вони можуть звернутися з заявою до керівництва школи..... Відповідно, якщо батьки цього не хочуть, то немає жодних законодавчих підстав їх змушувати до цього.

Зрештою це те, про що говорив міський голова Львова Андрій Садовий. А чи можемо ми говорити про те, що є такий запит віднаселення? Чи насправді депутати облради підняли ту тему, яка зараз не дуже актуальною для України?
 
Іванною Коберник: я хочу повернутися до вашого цитування львівського міського голови. Якщо він сказав, що вирішувати це повинна громада, то я з ним не погоджуюся. Це має вирішувати кожна окрема сім'я. Якщо сім'я хоче, щоб дитина не ходила на такий урок, дитина має право не відвідувати цього уроку, щоб не вирішила громада. Немає жодного механізму і підстав змушувати людей ходити на такі предмети.
 
Для того щоб це змінилося, треба змінювати Конституцію. Там прописано, що церква є відділеною від  держави, тому не може бути у комунальній школі обов'язкового предмету, який, можливо, зачіпає чиїсь почуття - людей, наприклад, які належать до іншої конфесії, є атеїстами чи агностиками, що так само не заборонено українською Конституцією. Але якщо говорити загалом, викладання християнської етики у рамках варіативних предметів, тобто як факультативу, є у багатьох школах України. Тому я не бачу жодної із цим проблеми. Є безліч програм, безліч курсів, підручників. Якщо школа справді так вирішила і є запит батьків, то їм є з чого вибрати.
 
Є окрема сторінка на сайті Міністерства освіти, де можна ознайомитися із всіма затвердженими курсами у рамкам варіативної складової. Там не тільки християнська етика, - це і природничого і філологічного спрямування. Тобто все що стосується держави, то вона виконала свої зобов'язані: курси розроблені, всі можутуть їх користуватися, але це має відбуватися тільки за запитом батьків.
 

Прослухати повну версію розмови.

 

 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.20!