Володимир Петраковський: "Зовнішня конкурсна комісія гальмує створення ДБР"

Володимир Петраковський: "Зовнішня конкурсна комісія гальмує створення ДБР"

Позитивна динаміка створення Державного бюро розслідувань буде після усунення на законодавчому рівні Зовнішньої конкурсної комісії від подальшого відбору кандидатів.

На роботу в Державне бюро розслідувань приймають перших співробітників: хто вони? На цю тему говорив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" менеджер групи реформ органів правопорядку Реанімаційного пакету реформ Володимир Петраковський.

Що продемонстрував перший етап конкурсів і на скільки він був прозорим?

Володимир Петраковський: Вже призначені провідні спеціалісти різних служб, управлінь і відділів бюро, які займаються виключно супроводженням основної діяльності Державного бюро розслідувань, тобто це правове управління, документообігу, юридичне і такі інші. Працівники, які будуть виконувати основну функцію, тобто слідчі, наразі не призначені. Хоча рекомендації надані. Є та ж сама внутрішня Конкурсна комісія № 1, вона відбиралася із спеціалістів, які вже були призначені і слідчих. Бюро мало можливість підготуватися і запустити ті процеси, які нададуть можливість прийняти слідчих, і відповідно допомагати слідчим у їхній повсякденній діяльності, забезпечувати їх матеріально, технічно, юридично і так далі.

На скільки конкурс був прозорим?

Володимир Петраковський: Це була перша конкурсна комісія. Туди входять два заступники директора, а також представник Міністерства юстиції та представник громадськості. Ми можемо говорити, що якість відбору першої конкурсної комісії реально була високою, громадськість відстоювала конкурсні прозорі процедури. Треба віддати належне і заступникам директора, які так само повністю сприяли і відкритості процесу, і всім адекватним процедурам, які пропонувалися і громадськістю, і консультативною місією ЄС, яка так само стежить за відбором. Конкурсна комісія пропрацювала, на мою думку, досить добре.

Наступним етапом буде ще призначення чи відбір слідчих і тоді вже можна очікувати на реальний старт роботи Державного бюро розслідувань?

Володимир Петраковський: Ні, на жаль. Ми маємо проблемну ситуацію з бюро, оскільки є так звані конкурсні комісії: зовнішня і внутрішня. Незважаючи на те, що перша конкурсна комісія відібрала слідчих для центрального апарату і навіть якщо директор їх завтра призначить, вони не зможуть працювати, оскільки зовнішня, так звана, конкурсна комісія відібрала керівників відділів і управлінь слідчих, які викликають серйозні занепокоєння і сам директор не хоче їх призначати. Відповідно до закону, якщо у нас є слідчі, їм обов'язково потрібен керівник, який би їх призначив. У нас ситуація така, що слідчі є, а керівників немає. Зовнішня конкурсна комісія призначила людей, які викликають заперечення, є сумніви в їхній чесності і відповідальності, і директор не хоче їх призначати. Як вийти з цієї ситуації, поки що не знають. Це, насправді, може затягнути початок роботи щонайменше на кілька місяців.

Динаміку створення Державного бюро розслідувань Ви оцінюєте на трієчку? Два кроки вперед і один назад.

Володимир Петраковський: Так, і ми постійно про це говоримо, постійно повторюємо, що всю позитивну динаміку руйнує, так звана, зовнішня конкурсна комісія. Оскільки вона довго збирається, вона призначає кандидатів, які не відповідають критеріям доброчесності і професійності. Через цю Зовнішню конкурсну комісію, яку сформував Президент, ВР та Кабмін, постійно в ДБР мають якісь проблеми. Таке враження, що ця  комісія працює для того, аби не дати запустити роботу Державного бюро.

Нагадайте, чим ДБР відрізнятиметься від інших правоохоронних органів?

Володимир Петраковський: ДБР покликане розслідувати злочини проти топ-посадовців, правоохоронців, суддів. Однак на відміну від Національно антикорупційному бюро, в їхньому фокусі є не корупція, а інші злочини. Наприклад, службові зловживання, які не є корупційними, вчинені проти життя і здоров'я громадян. Якщо судді ухвалюють неправосудні рішення. ДБР сформовано таким чином, аби мінімізувати політичний вплив і забезпечити професійність розслідування справ.

Який наступний етап можна вважати ефективним, щоб динаміку створення ДБР можна було вважати ефективною?

Володимир Петраковський: Щоб позитивна була динаміка потрібно усунути зовнішню конкурсну комісію від подальшого конкурсного відбору. Це можна зробити лише законом і ВР поки що не хоче цього зробити. Однак я сподіваюся, що новий політичний сезон посприяє тому, щоб усунути зовнішню конкурсну комісію від подальшого створення Бюро.

Прослухати повну версію розмови.

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!

Останні новини
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Дивитися в темряву: Roxolana видала сингл "Сміливі мають щастя"
Дивитися в темряву: Roxolana видала сингл "Сміливі мають щастя"
Промінь рекомендує: ОКОЛИЦЯ з треком "Любов і страх"
Промінь рекомендує: ОКОЛИЦЯ з треком "Любов і страх"
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Завтра тут любитимуть інші: "Крихітка" та  хейтспіч видали сингл "Під весняним дощем"
Завтра тут любитимуть інші: "Крихітка" та хейтспіч видали сингл "Під весняним дощем"
Новини по темі
У березні оберуть 32 кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів — Міщенко
"Немає з кого обирати": чому перенесли конкурс з відбору голови АРМА?
Голову САП знову не обрано: чому процес затягується? Аналізують експерти
В умовах агресії РФ питання подвійного громадянства в Україні не на часі – Олексій Гончаренко
Справи Майдану: адвокат "Небесної сотні" розповів, на якому етапі знаходяться розслідування