Тарас Аврахов: "Укртелефільм має бути приєднаний до суспільного мовника"

Тарас Аврахов: "Укртелефільм має бути приєднаний до суспільного мовника"

Як відродити "Укртелефільм" і коли підприємство ввійде до складу ПАТ "НСТУ" розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" голова комісії з реорганізації ДП "Укртелефільм" Тарас Аврахов.

Тарас Аврахов: Укртелефільм мав бути приєднаний до суспільного мовника і тоді через спротив так званого трудового колективу, там совкові пережитки мали місце бути, тому зміни не відбулися.
 
У Вас великий досвід створення контенту телевізійного, радійного. Як Ви себе почуваєте на адміністративній посаді?

Тарас Аврахов: Неприємно почуваюся. Якщо група осіб здійснила рейдерське захоплення підприємства і не бачили його в частині суспільного мовника. Вони там побудували будинок, гарно продавали квартири. Потім частину майнових прав у них украли. Роками за це боролися і ці смисли були сенсом буття. Вже не в творчості було питання. Ми попрощалися з цим трудовим колективом. Я їх звільнив за статтею. З трудового колективу залишилося лише троє осіб, вони працюють. Творчість "Укртелефільму" я не буду коментувати, щось робили за того обсягу фінансування. Є норма закону і ДП "Укртелефільму" має бути в частині ПАТ "НСТУ". Немає дискусій і треба виконувати. Проте почався саботаж. В травні відбулося звільнення, скоротили посадові оклади і створили новий колектив і він працює.

Реформатори стикнулися із спротивом трудового колективу перетворення ДП "Укртелефільм" в ПАТ "Укртелефільм". Почалися суди? З приводу чого?

Тарас Аврахов: Суди щодо оскарження майнових прав. Трудовий колектив не зробив найголовніше, треба було перетворити майнові права в майно і тоді не мав би змоги продавати квартири самотужки, а  погоджувати із Державним комітетом з питань телебачення та радіомовлення України і з фондом Державного майна. І таким чином вдалося б уникнути великих спокус. Ціна визначалася по своєму. Нічого поганого в цьому з одного боку не має, але в процедурних питаннях були великі спокуси. Дискусія за майнові права триває і там велика колотнеча.

Що Ви маєте робити далі в адміністративному плані? І які для цього є перешкоди?

Тарас Аврахов: Це не означає, що ситуація зайшла в глухий кут. Ми з нуля все відновлюємо. Зараз маємо два кінопавільйони. Вони вимагають капіталовкладень. Дещо робимо на волонтерських засадах. Зараз підписали проект з "Новим каналом". Є стара заборгованість із заробітної плати. Люди вже не працювали, але зарплати і матеріальні допомога в розмірі 12 посадових окладів виписувалися. І тепер на підприємстві висять борги. Їх треба в регресному порядку через суди позбутися і таке інше. Повинні провести перетворення ДП "Укртелефільм" в ПАТ і приєднати його до ПАТ "НСТУ" і далі вже в хаті вирішувати поточні проблеми.

Прослухати повну версію розмови
 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!