Володимир Омелян: "Ситуацію в Азовському морі варто розглянути на засіданні РНБО"

Володимир Омелян: "Ситуацію в Азовському морі варто розглянути на засіданні РНБО"

З початку року Україна втратила півмільярда гривень через Керченський міст. Яка зараз ситуація в Азовському морі щодо блокування судноплавства і яких заходів має вживати Україна на протидію цим діям країни-агресора, прокоментував в ефірі Українського радіо в програмі "Плюс-мінус" міністр інфраструктури України Володимир Омелян. 
 
 
Володимир Омелян: Ми розуміємо, що це все робиться навмисно і тут немає жодних ілюзій, що ці перевірки, зупинки суден є випадковими з боку російських військових формувань. Ми розуміємо, що вони докладають усіх зусиль, щоб дестабілізувати сам регіон. Коли ми кажемо про півмільярда втрат - це прямі втрати діяльності портів. Коли ми рахуємо соціально-економічний ефект для регіону, там про багато більші суми йдеться. Ми розуміємо, що блокування будуть посилюватися. Імовірність військових операцій з боку Російської Федерації в Азовському районі є надзвичайно високою.  
 
Є вже якісь цифри, наскільки знизився порівняно з минулим роком товарообіг?
 
Володимир Омелян: У нас є цифри і вони невтішні. Ми розуміємо, що це теж російська мета, щоб люди мали менше зайнятості, отримували менші зарплати. Це вплив абсолютно на все. Це все робочі місця всього регіону, Маріуполя і Бердянська. Це те, що відчувають люди і що не додає їм радості.
 
Таке наївне питання, але чи були звернення Києва до Російської сторони щодо недружніх дій?
 
Володимир Омелян: Це лінія, яку проводить Міністерство закордонних справ. Ми працюємо зі свого боку. Ми виступили з ініціативою провести окреме засідання РНБО. Працюємо з нашими європейськими та американськими партнерами. На мою особисту думку, дзеркальні речі мають бути застосовані до портів Російської Федерації в Чорноморському басейні щонайменше. Обмеження торговельних операцій з ними, обмеження заходів суден. Ми над цим працюємо і я сподіваюся, що це буде зроблено в тому числі. 
 
Розірвання угоди з Росією про спільне використання Азовського моря, чи такі пропозиції лунають?
 
Володимир Омелян: Так, ця пропозиція обговорюється. Вона просто має позитивні і негативні наслідки. З одного боку розірвання цієї угоди розв'яже нам руки і ми зможемо тоді вживати абсолютної інших заходів щодо поведінки росіян. Водночас це може послабити нашу міжнародну позицію. Зараз цим питанням опікується Міністерство закордонних справ. І це одне з тих питань, яке я хотів би винести на засідання РНБО, якщо воно відбудеться.
 
Чи вимальовується спільна позиція органів влади у питанні Азовського моря, тобто позиція Міністерства інфраструктури, ми бачимо, що є доручення Президента до силового блоку. Вже є вихід на якусь фінальну позицію? 
 
Володимир Омелян: Ми до неї близькі, але ви розумієте, що ситуація насправді складна. Якщо війна із суходолу перекинеться на море, то це буде мати серйозні наслідки для всіх нас і ми повинні все серйозно враховувати. Ми зараз прораховуємо позицію росіян, до якого чергового витка конфлікту вони готові. Тут треба брати до уваги позицію наших європейських і американських партнерів. Я вважаю, що після засідання РНБО ми зможемо вийти з публічним сценарієм, що буде далі. 
 
Прослухати повну версію розмови