США: знову урядовий "шатдаун"

США: знову урядовий "шатдаун"

Після невдалих спроб американського Сенату в четвер прийняти законопроект про тимчасове продовження фінансування уряду США, виділення коштів урядовим установам офіційно припинилося.

Так званий "шатдаун" розпочався о 0.00 у ніч на п'ятницю, повідомляє Укрінформ.

Це вже друге призупинення фінансування федерального уряду з початку року після того, як з 20 січня членам Сенату знадобилося кілька днів для відновлення повноцінної роботи адміністрації.

Дедлайн для продовження фінансування уряду передбачав прийняття в обох палатах американського Конгресу рішення до кінця четверга. Палата представників, яка має міцну республіканську більшість встигла прийняти необхідний законопроект. Втім, як і минулого разу, затримка сталася в Сенаті.

Затвердження відповідної законодавчої ініціативи блокував один-єдиний сенатор-демократ Ренд Пол. Він не погоджувався з тим, що запропонований план бюджету США розрахований одразу на два роки, що, на його переконання, загрожувало суттєвим збільшенням бюджетного дефіциту. Сенатор щоразу після відхилення його вимоги використовував своє право заперечувати, чим блокував роботу верхньої палати Конгресу до завершення дедлайну.

Передбачається, що нинішній "шатдаун" не буде тривалим і законодавцям вдасться прийняти черговий законопроект щодо продовження тимчасового фінансування уряду до 23 березня. Сенат має намір продовжити роботу вночі і, як очікується, необхідне рішення згодом буде досягнуте.