Україна отримала бладнання для виявлення збудника АЧС (аудіо)

Україна отримала бладнання для виявлення збудника АЧС (аудіо)

Високоточне обладнання для виявлення збудника африканської чуми свиней передали Україні Продовольча та сільськогосподарська організація ООН і Європейський Банк реконструкції і розвитку. Обладнання встановлять у державних лабораторіях Києва, Сум, Житомира.

Докладніше - наша кореспондентка Віолетта Карлащук:

"Протягом 2017-го в Україні було зафіксовано понад 160 випадків африканської чуми свиней, 18 було виявлено з початку цього року, - повідомив Голова Державної служби з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Володимир Лапа. За його словами, чи не найбільша загроза поширення африканської чуми свиней – це наявність вірусу у дикій фауні. Приміром, каже експерт,  торік у листопаді і грудні були виявлені спалахи захворювання серед диких кабанів у Рівненській області, згодом вірус підхопили і свійські свині. Держпродспоживслужба разом із іншими профільними структурами регулярно моніторять поширення африканської чуми серед диких кабанів. Також вразливими до епізоотичних спалахів хвороби залишаються дрібні домогосподарства, де недостатні  заходи біобезпеки, - говорить Володимир Лапа.

Підтвердити наявність вірусу африканської чуми свиней можна лише за результатами лабораторних досліджень, - каже виконувач обов’язків директора Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи Олександр Піщанський. За його словами, в Україні прилади, за допомогою яких  досліджують  біоматеріал свиней на вірус, є в 7 лабораторіях.  Незабаром іще три лабораторії будуть оснащені такою технікою, - додає заступник директора з наукової роботи інституту Андрій Меженський. Головне завдання нині, каже експерт, забезпечити кожен обласний центр таким устаткуванням, що допоможе оперативно виявити спалахи африканської чуми свиней.

Вчасне виявлення вірусу африканської чуми свиней має передовсім соціально-економічне значення,  - говорить економіст інвестиційних програм Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН Дмитро Приходько. Він підрахував: якщо не вживати заходів із подолання вірусу африканської чуми свиней, протягом найближчих 15 років збитки фермерів від цієї хвороби можуть перевищити 9 мільярдів гривень".

Віолетта Карлащук. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!