Українців попередили про ризик спалаху дифтерії

Українців попередили про ризик спалаху дифтерії

Ризик спалаху дифтерії в Україні залишається високим через низьке охоплення щепленням проти цього захворювання дітей і дорослих.

Про це під час брифінгу сказав переможець конкурсу на посаду директора Центру громадського здоров'я Володимир Курпіта, повідомляє Укрінформ.

"Впродовж 2017 року не було зареєстровано жодного випадку дифтерії в Україні, у 2018 році ми маємо одне повідомлення про підозру на дифтерію у пацієнта в Луганській області. На щастя, поки що цей діагноз не підтверджено лабораторно. Але у звязку з тим, що рівень охоплення вакцинацією від дифтерії залишається низьким, ризик розвитку захворювання і появи спалахів є високим", - наголосив фахівець.

Володимир Курпіта закликав усіх, хто пропустив планове щеплення, звертатися до медзакладів за місцем проживання і проходити імунізацію. Він повідомив, що нині в Україні є 900 доз протидифтерійної сироватки, які отримані МОЗ від Індії в якості гуманітарної допомоги.

Крім того, МОЗ вперше за тривалий період виділив кошти на закупівлю саме сироваток проти дифтерії, ботулізму та інших захворювань. Раніше такі закупівлі здійснювалися за кошти місцевих бюджетів.

Нагадаємо, дифтерія - це гостре інфекційне захворювання з повітряно-крапельним механізмом передачі, яке характеризується запаленням переважно слизових оболонок ротоглотки та явищами загальної інтоксикації з ураженням серцево-судинної та нервової систем.