Повернення Росії до ПАРЄ знищить авторитет Асамблеї

Повернення Росії до ПАРЄ знищить авторитет Асамблеї

Про це Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила під час зустрічі з Міністром закордонних справ Фінляндії Тімо Сойні в рамках Світового економічного форуму в Давосі.

Про це повідомляє Урядовий портал.

У розмові з Головою МЗС Фінляндії вона висловила занепокоєння України нинішніми спробами повернути російську делегацію до участі в роботі ПАРЄ. "Ми стурбовані спробами створити умови для повернення російської делегації до Парламентської Асамблеї Ради Європи. Україна не змириться з таким сценарієм", – наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

За її словами, відновлення участі делегації РФ в роботі ПАРЄ призведе до фактичного знищення авторитету Асамблеї, поставить під сумнів легітимність її резолюцій та рекомендацій, негативно вплине на діяльність усієї Ради Європи. У зв’язку з можливістю реалізації такого сценарію Іванна Климпуш-Цинцадзе висловила сподівання на увагу Фінляндії до цього питання в контексті підготовки до Головування Фінляндії в Комітеті міністрів Ради Європи.

Тімо Сойні, своєю чергою, зазначив: "Незважаючи на те, що і санкції проти РФ, і російські контрзаходи створюють тиск на економічну ситуацію у Фінляндії, ми вважаємо міжнародні відносини і право, верховенство права надзвичайно важливими. І якщо за їхнє дотримання є ціна, її необхідно платити".

Під час зустрічі також ішлося про ситуацію з порушенням прав кримських татар в окупованому Криму і необхідність продовження тиску на РФ задля звільнення українських політв’язнів. Фільм про одного з них, режисера Олега Сенцова, покажуть на цьогорічному Гельсінському кінофестивалі.