Академічна хорова капела Українського радіо виконає найпопулярніші хіти Фредді Мерк'юрі

Академічна хорова капела Українського радіо виконає найпопулярніші хіти Фредді Мерк'юрі

31 січня о 19.00 у Колонній залі імені М.В. Лисенка Національної філармонії України відбудеться концерт "The Queen Symphony" за участі академічного хору Українського радіо.

"На цей концерт нас запросив Національний духовий оркестр України з яким ми співпрацюємо. Напередодні нового року вже відбувся спільний проект RADIO CHOUR_UA, де були виконані твори Шнітке та Меса Брукнера з цим колективом. В концерті прозвучить симфонія Queen англійського композитора Толга Кашифа, яка написана  на основі творчості  легендарного гурту Queen.  Це буде прем’єрне виконання  твору в Україні. Також у виконанні Національного духового оркестру України прозвучать й інші твори  гурту Queen. Разом з Національним духовим оркестром хор Українського радіо має великі й цікаві проекти не тільки в столиці України, а й за її межами.  Поєднання звучання духових інструментів та професійного академічного хору є унікальним акустичним явищем.", - розповіла Юлія Ткач, художній керівник і головний диригент хору Українського радіо.

Рок-музика у виконанні симфонічного чи духового оркестру – одна з тенденцій в культурі кінця ХХ початку ХХІ сторіч. Експресію і драйв, закладені тут, дуже добре передає саме оркестр, немов би подвоюючи потенціал року. Електрогітари заміняють струнні чи духові (з’являється певна шляхетність звучання), водночас, провідною стає функція ударних. Давно перекладені для оркестру й безсмертні хіти легендарного британського рок-гурту Queen. За драматургією, тональним розвитком їх можна назвати піснями-симфоніями.

Ідея виконати найвідоміші композиції Фредді Мерк'юрі в цьому концерті в Національній філармонії України належить Олексію Вікулову, диригенту Національного духового оркестру. Втім, центром програми стане українська прем’єра The Queen Symphony британського композитора й диригента Толги Кашифа, написана на початку 2000-х. Цей твір автор початково задумував як реквієм. І дійсно, симфонія несе в собі набагато більше змісту, ніж може здатися на перший погляд. Слухач почує мелодії з таких пісень, як "Bohemian Rhapsody", "We Will Rock You", "We Are the Champions", "Who Wants to Live Forever". Та це не просто "компіляція", а передусім данина видатному артисту. Свого часу твір Кашифа виконувався на престижних міжнародних фестивалях і транслювався на різних європейських телеканалах і приніс композитору світову славу.

Довідка: "Українське радіо" - радіоплатформа суспільного мовника України Національної суспільної телерадіокомпанії. Радіо мовить з 1924 року і є одним із найстарших радіомовників світу. "Українське радіо" мовить на трьох каналах: Першому – розмовному новинному суспільно-політичному, Другому – молодіжному музично-розмовному радіо "Промінь", Третьому – мистецько-просвітницькому радіо "Культура" та має редакції програм англійською, німецькою, румунською та російською мовами.