До Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту на радіо "Культура" звучатиме радіовистава "По кому подзвін"

До Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту на радіо "Культура" звучатиме радіовистава "По кому подзвін"

Вперше на Українському радіо звучатиме монорадіовистава "По кому подзвін" за однойменним романом Ернеста Хемінгуея, український переклад Мара Пінчевського, у виконанні популярного актора театру та кіно, заслуженого артиста України Олександра Ігнатуші. Інсценівка Наталії Стрижевської та Світлани Гудзь-Войтенко. Режисер – постановник та автор музичного вирішення Наталія Стрижевська. Звукорежисер Катерина Шугаєва.

"Від смерті кожної Людини малію і я…" - рядки з вірша англійського поета Джона Донна (1572 - 1631), автора низки ліричних віршів, елегій, сонетів, епіграм та релігійних проповідей. Ернест Міллер Хемінгуей – один з найвідоміших письменників 20-го століття, журналіст, лауреат Нобелівської премії. Цікаво, що назвою програмного роману Хемінгуея "По кому подзвін" так само стали рядки з поезії згаданого Джона Донна, цитата з якого наведена в епіграфі: "Немає людини, що була б як острів, сама по собі; кожна людина — грудка землі, часточка суходолу; і якщо море змиє хоч би скалку материка, поменшає Європа, і те саме буде, якщо змиє мис, або оселю друга твого, а чи твою власну; від смерті кожної Людини малію і я, бо я єдиний з усім людством; тому ніколи не питай, по кому подзвін — він по тобі".

Хемінгуею минуло 19 років. Перша світова війна. Майбутній письменник вирушає у військо добровольцем. Хоча спершу йому відмовляли через проблеми із зором. Проте Ернест не відступився і невдовзі потрапив на Італійський фронт Першої світової - записався водієм автівки Червоного Хреста. Новобранці відразу опинилися на підірваному заводі боєприпасів… Враження від першого зіткнення з війною стануть основою книжки Ернеста Хемінгуея "Прощавай, зброє!"

У ніч на 9 липня 1918 року Хемінгуей рятував пораненого італійського снайпера, потрапив під вогонь австрійських кулеметів та мінометів, тяжко поранений він не залишив бойових побратимів. Згодом Хемінгуей напише: "Коли ти йдеш на війну хлопчаком, маєш величезну ілюзію безсмертя. Вбивають інших; не тебе… Але потім, коли вперше зазнаєш серйозного поранення, ти втрачаєш цю ілюзію і знаєш, що це може статися і з тобою."

У романі "По кому подзвін" змальовано історію Роберта Джордана, американського добровольця в лавах республіканців під час Громадянської війни в Іспанії. Роботу над книжкою автор завершив в липні 1940 року. Хемінгуей створив масштабне полотно, зобразив страхіття громадянської війни, долю Роберта Джордана, молодого американського викладача іспанської мови, його любов до іспанки, життя якої зруйнувала війна – батьків стратили, її згвалтували… Кохання розбурхало спрагу до життя, здатність до самопожертви - поранений Роберт відчайдушно боронить товаришів – собою затримує відступ партизанів...

У постановці звучать фрагменти музичних творів Валентина Сильвестрова, Юрія Кузнецова, Ігоря Щербакова.

Слухайте "Виставу без антракту" на Українському радіо "Культура", 27 січня о.21.00!