Міжнародні спостерігачі вражені побаченим на Донбасі (аудіо)

Міжнародні спостерігачі вражені побаченим на Донбасі (аудіо)

З Донбасу повернулися міжнародні спостерігачі, які упродовж тижня моніторили ситуацію у зоні бойових дій.

Громадські активісти та журналісти з Німеччини, Чеської республіки, Білорусі та України відвідали населені пункти вздовж лінії розмежування. Поспілкувалися з місцевими жителями Новолуганського, яке проросійські бойовики днями обстріляли з "Градів". Про те, як виглядає ситуація очима європейців, дізнавалася Тетяна Власенко:
 
"Намагання місцевих жителів налагодити повноцінне життя навіть під свистом куль, щоденно ризикуючи життям, - найбільше вразило представника Німеччини Тіма Бозе.

Та обстріли з боку проросійських бойовиків - не єдина біда місцевих жителів, каже представник України Ярополк Бриних. За його словами, підвищує градус соціальної напруги ще й бездіяльність місцевих чиновників. Не вирішуються навіть елементарні побутові проблеми: як от вивезення сміття. Процвітає корупція.

Намагалися з'ясувати експерти і  справжню причину виходу російських офіцерів із Спільного центру контролю та координації щодо припинення вогню на Донбасі. Це демарш проти запровадження Україною біометричних паспортів, дійшов висновку спостерігач із Білорусі Андрій Стрижак. Водночас він вбачає у виході росіян із спільного центру - серйозні ризики.

У фокусі уваги міжнародних спостерігачів було життя саме місцевого населення, яке опинилося на лінії розмежування сторін. Підсумки побаченого вони викладуть у звіті і поширять у Європі, сказав координатор відділу документування порушень прав людини на Донбасі Благодійного фонду "Восток SOS" В'ячеслав Ліхачов. За його словами, головний меседж доповіді - нагадати міжнародній спільноті, що на Донбасі стрілянина не вщухає, люди продовжують гинути, руйнуються цілі міста і села. І припинити усе це під силу Кремлю. Бо він має вплив на незаконні збройні формування, які окупували частину Донбасу. Тож, тиск Європи на Росію має посилюватися, аби змусити її до миру".

Тетяна Власенко. Українське радіо


Прослухати репортаж

                      

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!