Щодо інциденту з власкором Українського радіо в Білорусі Павлом Шаройком

Щодо інциденту з власкором Українського радіо в Білорусі Павлом Шаройком

Павло Шаройко працює у закордонній кореспондентській мережі Українського радіо з 2015 року. З того часу і до 25 жовтня 2017 року Павло сумлінно виконував репортерську роботу, висвітлюючи найрізноманітніші теми на замовлення інформаційної служби Українського Радіо. Якість репортерської роботи Павла Шаройка не давала жодного приводу для претензій ані за змістом, ані за формою його репортажів (будь-хто може переконатися в тому, прослухавши його сюжети та включення на сайті УР-1).

25 жовтня 2017 року, за словами дружини Шаройка Олени, яка мешкала в Мінську разом із чоловіком та донькою, Павла було затримано білоруським Комітетом Державної Безпеки.

Закордонна редакція інформаційної служби Українського радіо не потребує щоденного зв’язку з кожним кореспондентом закордонної мережі - завдання ставляться за потреби та у разі виникнення серйозного інформаційного приводу. У Мінську такими приводами останнім часом були справа зниклого громадянина України Павла Гриба, переговорний процес тристоронньої групи в Мінську, а також військові навчання «Захід-2017» (саме ці події, останнім часом, і висвітлював Павло Шаройко для УР-1). Саме тому відсутність зв’язку з кореспондентом не стало відомо миттєво, а коли така проблема постала - дружина попросила оформити чоловікові відпустку за «сімейними обставинами». Причину такого прохання Олена пояснила 17 листопада, напередодні діставшись Києва: адвокат, призначений затриманому державними органами Білорусі, попередив її про «підписку про нерозголошення».

НСТУ, в той же день, опублікувала інформацію, отриману від дружини Павла Шаройка. Також телерадіокомпанія направила офіційні запити до Міністерства Закордонних Справ України, Служби Безпеки України та Консульства України в Республіці Білорусь.

Усі подальші дії НСТУ були пов’язані з допомогою дружині Павла Шаройка, Олені, чий чоловік опинився за ґратами, і яка залишилась без даху над головою, з 8-річною дитиною на руках та без фінансової підтримки.

Щодо дій відносно самого Павла Шаройка: є межа, за якою можливості НСТУ щодо захисту власкора закінчуються і починається компетенція Держави щодо захисту громадянина України.


НСТУ припускає, що відсутність будь-якої офіційної реакції чи помітної активності держави в цій справі, має свої резони, незрозумілі пересічним громадянам України. НСТУ разом з родиною Павла Шаройка сподівається, що найближчим часом Українська держава зробить все можливе для захисту свого громадянина та повернення його додому.

Національна Суспільна Телерадіокомпанія України перебуває на шляху реформування. Спадщина, яка дісталась НСТУ від 32-х державних телерадіокомпаній, є дуже важкою та часто нагадує поле, нашпиговане мінами уповільненої дії.

Але з самого початку свого створення в 2017 році НСТУ декларувала принципи, базовані на загальносвітових практиках журналістських стандартів, свободи слова та демократичних цінностях, і буде притримуватись їх за будь-яких обставин.

Відтак, Національна Суспільна Телерадіокомпанія України заявляє: НСТУ не має відносин зі спецслужбами, що виходять за межі офіційних, і не співпрацює з жодною з них - завдання та місія Суспільного мовника полягають в іншому. Так буде й надалі.