У Литві спрощено працевлаштування для іноземців (аудіо)

У Литві спрощено працевлаштування для іноземців (аудіо)

Цими днями глава уряду Литви Саулюс Скверняліс заявив про можливість розширення списку для спрощеного працевлаштування іноземців, якщо на ринку бракуватиме фахівців.

З подробицями – наш кореспондент у країнах Балтії Володимир Строй:

"Йдеться про список із двадцяти семи професій, визначених міністерством економіки. Таким фахівцям простіше буде отримати дозвіл на проживання та роботу в Литві, а  роботодавці не будуть зобов'язані нараховувати їм зарплату втричі більшу, ніж середня в країні, а лише в півтора рази вищу.

Причиною спрощеного працевлаштування стала стрімка еміграція литовців у більш розвинені країни світу. Лише з початку цього року виїхали понад 50 тисяч жителів країни. І це при тому, що за весь минулий рік Литву залишило стільки ж громадян. До слова, Литовська республіка є одним із лідерів у Євросоюзі за кількістю працездатних людей, які виїжджають на роботу в інші країни.  

Політики, економісти та демографи занепокоєні такою ситуацією і працюють над тим, щоб її поліпшити. Варто зазначити, що іміграція також перевищила торішні показники. Цього року до Литви прибули майже 24 тисячі переселенців, хоча за весь минулий рік  трохи більше двадцяти тисяч. Значна частина з них – це, звичайно, колишні громадяни країни. Але збільшується й кількість іноземців".

Володимир Строй з Литви. Для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!