У День української писемності та мови традиційно відбудеться Всеукраїнський диктант Національної єдності

У День української писемності та мови традиційно відбудеться Всеукраїнський диктант Національної єдності

Цьогорічний - сімнадцятий - Всеукраїнський диктант Національної єдності відбудеться, як і щороку, у День української писемності та мови  – 9-го листопада.  Гасло радіодиктанту "Нас багато. Ми різні. Але нас об’єднує спільна мета".  

За тиждень до акції у прес-центрі Українського радіо відбувалася прес-конференція, під час якої організатори розповіли про особливості цьогорічного радіодиктанту.

"Він буде проведений не з меншим розмахом, не з меншим розголосом, ніж в попередні роки", - запевнив сьогодні під час прес-конференції Генеральний продюсер Українського радіо Дмитро Хоркін.

Вперше радіодиктант писали  у 2000-му році у травні з нагоди Дня перепоховання Тараса Шевченка і Дня рівноапостольних Кирила та Мефодія. Тоді на адресу "Українського радіо" надійшло близько тисячі робіт, - пригадує координаторка акції, ведуча спецпроекту "XVII Радіодиктант національної єдності" Аліна Акуленко. За її словами, протягом останніх 17 років ця акція перетворилася із звичайної перевірки знань української мови до масштабного міжнародного флешмобу.  Щороку кількість охочих долучитися до написання радіодиктанту невпинно зростає. Приміром торік,  каже Аліна Акуленко, надійшло понад 21 тисяча робіт, із яких  18 з половиною тисяч – в конверті. Також розширюється і географія радіодиктанту. У 2016-му на адресу Хрещатик, 26 надійшло 34 конверти із різних країн світу, а в кожному конверті – по кілька робіт. Загалом же кількість учасників значно більша, адже не всі наважуються надіслати диктант на перевірку.
 
"Ми не шукаємо в диктантах помилки, ми шукаємо диктанти без помилок. А коли знаходимо ті, які написані бездоганно, оголошуємо цих учасників переможцями", - зазначила Аліна Акуленко.

Традиційно текст радіодиктанту  складає і читає в ефірі Українського радіо доцент Київського університету імені Бориса Грінченка, автор підручників і посібників із української мови, теле- і радіоведучий Олександр Авраменко. Він не приховує свого хвилювання, адже відповідальність перед  багатотисячною  аудиторією величезна. За його словами, текст не має бути легким, адже це нецікаво, немає духу змагань. Натомість мають бути перешкоди, які буде цікаво долати. Текст має бути наповнений орфограмами, пунктограмами, а також  змістовним і сучасним.  

Головною локацією написання Диктанту національної єдності буде навчальна аудиторія імені Михайла Максимовича в червоному корпусі Київського  національного університету імені Тараса Шевченка. Як запевнив проректор  Володимира Бугрова, в університеті зроблять все можливе для того, щоб акція відбулася на найвищому рівні.  Він також запросив до участі в написанні диктанту, зокрема, учасників бойових дій на Сході України, які є курсантами військового інституту КНУ, школярів із двох університетських ліцеїв.  Володимир Бугров зазначає: радіодиктант – це єдність усіх українців, незалежно від їхньої етнічної приналежності, навколо української мови.

А ось співачка і громадська активістка Анжеліка Руджницька, яка неодноразово писала Диктант національної єдності, цього року вирушить в зону АТО  Луганську область, у безпосередню близькість до так званої "сірої зони". Там 8 і 9 листопада у Сєвєродонецьку разом зі своїми колегами планує взяти участь в урочистостях до Дня української  писемності і мови, які, серед іншого, передбачають і написання Диктанту національної єдності. Анжеліка Рудницька розповідає, що неодноразово звертаються із запитаннями щодо радіодиктанту. А отже, припускає вона, це має бути надзвичайно популярна акція на Луганщині.  

Традиційно диктант складатиметься зі 100-120 слів. Перевірятимуть лише роботи, надіслані 9 і 10 листопада. Дату відправлення визначатимуть за штемпелем на конверті. Адреса Українського радіо: Київ-1, 01001. Хрещатик, 26.

Порада: звертайте увагу на інтонацію Олександра Авраменко, адже таким чином він підказує складну пунктуацію в диктанті.