У Мінську відбувається черговий раунд переговорів Тристоронньої контактної групи (аудіо)

У Мінську відбувається черговий раунд переговорів Тристоронньої контактної групи (аудіо)

Сьогодні у Мінську відбувається черговий раунд переговорів Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на сході України. Засіданню передували   зустрічі її тематичних підгруп – з безпеки, політичних, економічних і гуманітарних питань.

На зв’язку - наш власний кореспондент у Білорусі Павло Шаройко:

"На порядку денному засідання вже традиційно - ситуація з безпекою в регіоні конфлікту, розведення сил і засобів, відведення важкого озброєння, захист цивільної інфраструктури та зони безпеки.

Очікується, що результати сьогоднішньої дискусії наблизять вирішення питань про обмін полоненими. Нагадаю, що  українська сторона  готова до компромісів у цьому питанні,  але продовжує наполягати, щоб зі списку так званих "ДНР і ЛНР"  були виключені всі ті, "хто не має жодного стосунку до війни на Донбасі".

Крім цього, під час засідання тристоронньої контактної групи обговорювались проблеми відновлення інфраструктури та економіки регіону, гуманітарні питання і політичний аспект мирного врегулювання конфлікту.

Нагадаю, що попереднє засідання відбулось 4 жовтня. За його підсумками спецпредставник ОБСЄ наголосив, що у вересні на сході України було зафіксовано найменшу кількість постраждалих за час конфлікту на Донбасі. Дипломат констатував, що "кількість порушень режиму припинення вогню залишається відчутно нижчою, ніж була до встановлення (оголошення) перемир'я перед початком навчального року". Він зазначив, що завдяки "шкільному" перемир'ю та підписаному раніше "хлібному" перемир'ю вдалося помітно скоротити число жертв серед мирного населення.

Водночас представник голови ОБСЄ у складі Тристоронньої контактної групи з реалізації мирного плану на Сході України[ Мартін Зайдік заявив, що ситуацію в зоні конфлікту поки не можна назвати стабільною. Тому, за його словами, тристороння контактна група і надалі докладатиме зусилля для забезпечення сторонами конфлікту режиму безстрокового припинення вогню з метою уникнути відновлення  активних бойових дій".

Павло Шаройко. Мінськ. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!