Ситуація на Вінниччині засвідчила про відсутність системи оповіщення (Аудіо)

Ситуація на Вінниччині засвідчила про відсутність системи оповіщення (Аудіо)

Ситуація з вибухами на Вінниччині засвідчила, що у місцевих жителів не було надійного джерела оповіщення. Людей про пожежу на артскладах не попередили і про надзвичайну ситуацію вони дізналися вже коли почали вибухати снаряди. Потім люди здебільшого отримували інформацію із соціальних мереж.

То ж чи існує в Україні система оповіщення про надзвичайні ситуації – з’ясовувала Віолетта Карлащук:

"В Україні за роботу системи оповіщення відповідають місцеві органи влади. У Києві, зокрема, - управління з питань надзвичайних ситуацій Київської міськдержадміністрації. Як розповів Українському радіо начальник управління Роман Ткачук, у місті є понад  сто сигнальних гучномовців і сирен для оповіщення населення у разі виникнення загрози.

Оперативний черговий працює цілодобово і щойно з’являється інформація про виникнення надзвичайної ситуації, він одразу розробляє рекомендації, що робити населенню і відповідні повідомлення оприлюднює на сайті управління і КМДА, та розсилає телебаченню, радіо, інформагентствам. Утім чи вмикати гучномовці і сирени, - вирішує лише Уряд, - говорить Роман Ткачук.

Українські мобільні оператори так само могли б бути залучені до системи оповіщення населення. У коментарі країнському радіо фахівець із телекомунікаційного ринку Роман Хіміч зазначив, відповідне технічне завдання мають підготувати органи місцевої влади.

А ось у Києві до кінця року може у тестовому  режимі запрацювати система оповіщення через мобільні оператори, - додає Роман Ткачук. За його словами,  повідомлення про надзвичайну ситуацію мають надходити на будь-який вид мобільних телефонів.

Українське ж  радіо в усі часи залишалося незмінним і надійним джерелом оповіщення населення. Однак його не використали під час надзвичайної ситуації на Вінниччині, - припустив е ефірі Українського радіо заступник керівника з питань розвитку мереж радіомовлення Валерій Юрченко.

Вважаться, що найкращі системи оповіщення у Сполучених Штатах Америки і Японії, які часто потерпають від  природних катаклізмів. Приміром, у Японії супутник відправляє інформацію прямісінько на телеканали, чиновникам і на мобільні телефони населення. А в Європі про небезпеку сповіщають сирени. Зокрема, в Італії, як розповіла власна кореспондентка Українського радіо Наталія Жеревчук, система  оповіщення населення на  випадок кризових ситуацій досконало розроблена Службою цивільного  захисту і містить три фази: поширення попереджувальної інформації, оповіщення під час надзвичайної події та повідомлення після її завершення.

На початковому етапі інформують жителів певної місцевості про можливі  ризики, які загрожують їм та довкіллю, а також поведінку, якої слід  дотримуватися".


Віолетта Карлащук. Українське радіо.

Прослухати репортаж

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!