До своїх домівок повертаються жителі Калинівки (Аудіо)

До своїх домівок повертаються жителі Калинівки (Аудіо)

Жителі Калинівки і прилеглих населених пунктів почали повертатися до своїх домівок, які зазнали руйнувань внаслідок пожежі на складах боєприпасів. Ситуацію вдалося стабілізувати, однак і досі відбуваються поодинокі вибухи, - повідомляє Державна служба з надзвичайних ситуацій. Нині люди разом із юристами намагаються на місці порахувати завдані збитки.

Докладніше – наш кореспондент Олександр Демченко:

"Житель Калинівки Олександр Миколайович повернувся з евакуації додому. Каже, що в місті значних пошкоджень немає, а ось у селищі ПавлІвка, де живуть його батьки, руйнувань багато. У тамтешній сільраді пообіцяли фінансову допомогу односельцям, - каже пан Олександр.

Разом із юристами місцеві жителі пишуть заяви про відшкодування збитків. У зоні лиха  працюють спеціальні комісії, які оцінюють фінансові та інші втрати. Про це в ексклюзивному коментарі Українському радіо розповів голова Калинівської районної ради Василь Поліщук. А зараз на місці працює група розмінування.

Упродовж дня періодично з’являлася інформація про крадіжки та мародерство в зоні ураження. Я зв’язався із представниками Нацгвардії, які несуть службу у Калинівці і навколишніх селах. Олег Тихов, начальник групи інформації і комунікації Західного управління Національної гвардії, повідомив, що ані 27, ані 28 вересня порушень громадського порядку зафіксовано не було. За його словами, група психологів працює із місцевим
населенням.

Нині військова прокуратура досліджує причини вибухів на арт-складах у Калинівці. Головний військовий прокурор Анатолій МатіОс спростував інформацію про причетність до пожежі диверсійних груп. Він повідомив, що антитерористичні навчання, які раніше планувалися на Вінниччині, так і не відбулися.

За словами Анатолія Матіоса, займання і вибухи у військовій частині найімовірніше сталися через неналежне зберігання боєприпасів. На 48-му арсеналі не працювала пожежна сигналізація, а також наполовину не вистачало 50 відсотків технічних засобів охорони.

Тим часом секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов вважає, що відповідальність за події на складі боєприпасів у Калинівці лежить, у тому числі, на начальникові Генштабу Збройних Сил.

Водночас, сам начальник Генерального штабу Віктор Муженко відкидає звинувачення у бездіяльності. За його словами, вчасно ухвалені рішення командування дозволили уникнути втрат особового складу і місцевих жителів.

Нагадаю, слідчі розглядають кілька версій – неналежне зберігання зброї, невідповідне виконання обов’язків охороною склАдів, а також диверсія, вчинена сторонніми або особами, які мали доступ до території складів".

Олександр Демченко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!