Система оповіщення населення розроблена на Апеннінах (Аудіо)

Система оповіщення населення розроблена на Апеннінах (Аудіо)

На Апеннінах у зв’язку з гідро-геологічними особливостями гірського півострова в окремих регіонах часто оголошують стан надзвичайної ситуації  через природні катаклізми. Система оповіщення населення на випадок кризових ситуацій досконало розроблена Службою цивільного захисту. Але місцеве керівництво не завжди реагує оперативно, що часом призводить до людських жертв.

З подробицями наша власна кореспондентка в Італії Наталія Жеревчук:
             
"Система інформування людей в умовах небезпечної ситуації містить три фази: поширення попереджувальної інформації оповіщення під час надзвичайної події та повідомлення після її завершення. На початковому етапі інформують жителів певної місцевості про можливі ризики, які загрожують їм та довкіллю, а також  поведінку, якої слід дотримуватися.

Коли надзвичайна подія вже в процесі, тоді інформують про її перебіг, людям дають вказівки для самозахисту, інформацію про рятувальні бригади і номери телефонів, щоб звернутися за допомогою Оповіщення відбувається усіма можливими каналами комунікації: теле-радіооголошення в регіональних новинах, інтернет-сторінки міських дміністрацій, через операторів мобільних мереж, гучномовці та друковані листівки.

Повідомлення про небезпеку оголошують місцеві центри кризових ситуацій або голови обласних чи міських адміністрацій, на загальнодержавному рівні – керівник уряду. Та написаних правил не завжди дотримується влада  на місцях. Зокрема, у Генуї 6 років тому внаслідок катастрофічної  повені загинули шестеро осіб. Як з"ясувало слідство, мер міста проігнорувала попередження метеорологів і запізно дала розпорядження про оповіщення і порятунок населення. Міську голову  звинуватили в неумисному убивстві, позбавивши волі на 5 років".

Наталія Жеревчук, Рим, для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!