Медична реформа буде імплементована за два роки (Аудіо)

Медична реформа буде імплементована за два роки (Аудіо)

За два роки медична реформа має бути імплементована, на її реалізацію знадобиться 14 мільярдів гривень. Чотири з них уже закладено в проект бюджету на 2018-й рік. Про це сьогодні говорив Президент Петро Порошенко на зустрічі з медиками. Частина з цих коштів, за його словами, надійде від конфіскації незаконних статків колишніх можновладців-втікачів.

З подробицями - Наталія Чабанна:

"Нагадаю, первинна медицина, відповідно до концепції реформи, буде безплатною для пацієнтів, а складніші послуги – оплачуватимуться частково за рахунок пацієнтів, або ж медичного страхування. На обов’язковому медичному страхуванні, серед інших, наполягає голова парламентського комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець.

Проте, автори реформи стверджують, що навіть якщо впроваджуватимуться платні медичні послуги, їхня сума буде фіксованою і легальною – тобто не в кишеню лікарю а на розвиток, скажімо, лікарні. Щодо лікарів, то їхня зарплата зросте до рівня, який не змушуватиме мед працівників брати з пацієнтів винагороду. Зарплата, каже радник президента Марія Гайдар, зросте в рази. А медпрацівники сільської місцевості отримуватимуть ще й  мінімальний соціальний пакет – житло, автомобіль, інтернет-послуги, можливість підвищувати кваліфікацію.

Абсолютним нововведенням майбутньої мед реформи буде запровадження телекомунікативної медицини – розповіла Марія Гайдар. Тобто, лікарі первинної ланки матимуть змогу за допомогою інтернету отримувати консультації чи поради від спеціалістів вузького профілю щодо того чи іншого клінічного випадку.

Ідею телекомунікативної медицини в парламентському комітеті підтримали – принаймні його керівник Ольга Богомолець.

Для виконання цих планів уже безпосередньо на місцях, державі потрібно здійснити низку кроків – і законодавчих в тому числі – каже віце-прем’єр-міністр — Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

А на місцях, так би мовити, просять до всього вже згаданого звернути увагу ще й на якість сільських доріг. Проблеми узагальнила директор департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Ірина Микичак.

Фахівці кажуть, що якісна безкоштовна медицина неможлива в принципі. Політичний експерт Ярослав Юрчишин, до прикладу, в ефірі одного з телеканалів назвав заяви однієї з опозиційних політичних сил про те, що вона не підтримає медреформу – популістичними".

Наталія Чабанна. Українське радіо.

Прослухати репортаж 

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!