Санкції США призведуть до колапсу економіки Росії

Санкції США призведуть до колапсу економіки Росії

Нові американські санкції вестимуть до поступового системного колапсу нинішньої російської економічної моделі, оскільки завдадуть удару насамперед по енергетичному сектору.

Про це у статті для тижневика "Дзеркало тижня" пише радник Президента, директор Національного інституту стратегічних досліджень академік НАН України Володимир Горбулін.

"Попри браваду російського керівництва, нові американські санкції для Росії досить серйозні й вестимуть до поступового системного колапсу російської економічної моделі", - вважає радник Президента.

Він акцентував: санкції насамперед завдадуть удару по російському енергетичному сектору, адже вони передбачають заборону на участь американських компаній і фізичних осіб у великих нафтогазових проектах із участю російського бізнесу, обмеження п'ятьма мільйонами доларів на інвестиції в російські трубопроводи й удар по російських проектах із видобування нафти на глибоководному шельфі, сланцевої нафти, нафти у водах Арктики.

У цьому контексті Горбулін нагадав, що до топ-10 найбільших російських платників податків належать "Роснефть", "Газпром", "Лукойл", "Сургутнефтегаз", "Сбербанк России", "Татнефть", "Российские железные дороги" (РЖД), "Росатом", "Башнефть", "Славнефть", з яких лише дві компанії - "Сбербанк России" і РЖД - не мають прямого стосунку до нафти й газу.

Як зауважив Горбулін, об'єктивно нинішня Росія не має чого симетрично протиставити США, тому максимум, на який виявився здатним Кремль, заборонити США користуватися дачами на території Росії й скоротити персонал американського посольства.

"Однак Росія шукатиме інші форми відповіді. Насамперед - у сфері кібератак, нарощування пропаганди, провокування політичних і воєнних криз, у тому числі - в Україні. Щоправда, ресурсів на подібне залишається не так уже й багато, але набагато більше, ніж здається найоптимістичніше налаштованим супротивникам Росії", - вважає директор НІСД.