На Храмовій горі в Єрусалимі демонтовано металодетектори (Аудіо)

На Храмовій горі в Єрусалимі демонтовано металодетектори (Аудіо)

Сьогодні вранці були демонтовані металодетектори на Храмовій горі в Єрусалимі. Таке рішення уряду буде коштувати ізраїльтянам понад 20 мільйонів доларів, а для політиків загрожує втратою довіри громадян.

З подробицями – наша кореспондентка в єврейській державі Світлана Глаз:

"Рамкові металодетектори були встановлені на  Храмовій горі в Єрусалимі, де щоп’ятниці моляться мусульмани, після теракту 14 липня, коли на вході  троє терористів відкрили вогонь і вбили двох ізраїльських поліцейських. Нападники були ліквідовані,  після чого почалися зіткнення арабів з поліцією та військовими,  які тривають донині.

Минулої ночі військово-політичний кабінет ізраїльського уряду ухвалив  рішення про демонтаж металодетекторів на Храмовій горі в Єрусалимі. Замість них будуть встановлені камери спостереження, які дозволять виявляти зброю під одягом. Крім цього, збільшиться кількість поліцейських і військових в Старому місті і навколо Храмової гори. Щоправда, як пояснили в уряді - фінансування встановлення камер буде здійснюватися шляхом скорочення бюджетів міністерств.

Рішення військово-політичного кабінету було ухвалене після того, як минулої ночі  з Йорданії  в Ізраїль повернулися співробітники посольства єврейської держави в Аммані, де напередодні на охоронця ізраїльської дипломатичної місії напав озброєний йорданець і був убитий у відповідь.
Після  телефонної розмови прем'єр-міністра Ізраїлю  Біньяміна Нетаніягу з королем Йорданії Абдаллою, канцелярія лідера єврейської держави поширила повідомлення, в якому зазначається, що питання зняття металодетекторів не обговорювалося і не пов’язане з поверненням додому ізраїльських дипломатів.

Однак, вранці 25 липня, саме після того, як ізраїльтяни перетнули кордон,  металодетектори були демонтовані. Це дало привід ізраїльтянам думати, що ці два факти взаємопов’язані. Про це пишуть і ізраїльські інформаційні агенції з посиланням на сайт "Мако", який повідомив, що йорданський монарх зажадав від Ізраїлю негайно демонтувати рамки металошукачів, встановлені на Храмовій горі. І, як стало відомо щойно, мусульмани знову відмовилися заходити до мечеті доки не буде усунено і камери спостереження. Криза триває".

Світлана Глаз з Ізраїлю для українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!