Бійці бригади "Рубіж" тримають свої рубежі на відмінно – Отченаш

Бійці бригади "Рубіж" тримають свої рубежі на відмінно – Отченаш

Бійці бригади "Рубіж" тримають свої рубежі на відмінно і лише протягом останньої ночі знищили 4 одиниці техніки противника, серед яких танки і БМП, повідомив Українському Радіо командир екіпажу безпілотних авіаційних комплексів "Кара небесна" 4-ї бригади оперативного призначення "Рубіж" Національної гвардії України Андрій Отченаш. За його словами, наразі на лінії оборони, яку тримає бригада, росіяни ведуть достатньо активні штурмові дії і вже кілька тижнів поспіль знову застосовують техніку. "Північніше лінії, де оборону тримає бригада "Рубіж", сьогодні був рух ледь не 40 одиниць техніки. Більшість її була знищена. Але це достатньо потужний накат, який, за ідеєю росіян, мав би змінити хід штурмових дій саме на тому напрямку", – зауважив військовий. Він також сказав, що кількість застосувань артилерії наразі значно менша, ніж було раніше. Це зокрема результат того, що ми знищили кілька складів противника. Водночас різноманітними системами РЕБ і дронами лінії зіткнення зараз просто кишить. "Коптери наразі – це один з найефективніших методів знищення противника", – додав Отченаш. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: facebook/NGUmainpage

Тривають активні штурмові дії 

Ви зараз на Бахмутсько-Лиманському напрямку. Що зараз там відбувається, про що можна сказати? 

Наразі на лінії оборони, де оборону тримає бригада "Рубіж", йдуть достатньо активні штурмові дії. Противник протягом останньої ночі штурмував наші позиції, притому зазнав численні втрати і в особовому складі і в техніці. Вже буквально кілька тижнів підряд ворог намагається штурмувати наші позиції на техніці. Несе реально відчутні втрати, не отримуючи при цьому ніякого коефіцієнту корисної дії, в основному витрачаючи величезну кількість особового складу. Навіть якщо вони отримали якісь умовні досягнення, то це 1-2 позиції, які після того були знищені нашими важкими коптерами і реально не принесли їм тих результатів, яких вони хотіли. Наприклад, протягом останньої ночі ми знищили 4 одиниці техніки противника, серед яких танки, БМП і МТЛБ. І в принципі продовжуємо оборону. Тому бійці бригади "Рубіж" тримають свої рубежі, як то кажуть, на відмінно. 

Операція в Курській області на ваш напрямок якось вплинула?

На наш напрямок в принципі не вплинула, через те, що противник продовжує проводити мобілізаційні заходи. З урахуванням того, що населення у них в декілька разів більше, і величезна кількість населених пунктів, які живуть в бідності, вони цього моменту реально не помічають так, як ми. Умовно кажучи, Москва абсолютно не розуміє, що робиться в Тиві. А в Тиві величезна кількість мобілізованих, які через декілька днів попадають на українську землю і у відсотках 70-ти гинуть або "трохсотяться". Тому для нас це особливо нічого не змінило. Противник продовжує свої штурмові дії і навіть проводить їх активніше. Вони намагаються знайти найслабші місця. Адже на Курщині, як видно, всі їхні контрнаступальні дії в принципі не отримали того результату, який вони хотіли. 

Інженерні споруди – це єдине, що ворог робить якісно і багато 

Знаємо, що росіяни вміють добре фортифікуватися і закопуватися. Яка ситуація на вашому напрямку з цим? 

Казав, кажу і буду казати, що інженерні війська РФ одні з найкращих інженерних військ у світі, на жаль, для нас. Військовослужбовці там достатньо швидко створюють якісь інженерні споруди, споруди для власного захисту, окопи, бліндажі, причому роблять це на дуже високому рівні і надзвичайно швидко. Але потрібно розуміти, що для цього вони використовують величезну кількість особового складу, яка виходить на позиції, навіть без зброї. Тобто в них є "одноразки", які виходять на позиції копати окопи, копають, вмирають, туди присилають нову групу людей і так далі. Наприклад, на одному з напрямків, де оборону тримає бригада "Рубіж", ми могли за день "трьохсотити" і знищувати до 10 військовослужбовців РФ, які були без броні і зброї. Єдине, що в них було – це кірки і лопати. Вони просто постійно копали. Але потрібно розуміти, що це приносить для них результат. І так як ворогу абсолютно байдуже на свої втрати, інженерні споруди – це єдине, що вони реально роблять якісно. І роблять вони їх дуже багато і дуже швидко.

"Був рух ледь не 40 одиниць техніки. Більшість її була знищена"

Останнім часом почастішали повідомлення про збільшення кількості бронетехніки, яку росіяни використовують для наступів. Вони звідкись підтягнули резерви, що це за техніка? 

По-перше, вони підтягнули свої резерви. По-друге, протягом останніх 2 місяців на лініях оборони бригади "Рубіж" і взагалі суміжників не було застосовано великої кількості техніки. Вони її зберігали і підготовлювали саме до цих штурмових дій, які наразі відбуваються. І відбуваються вони по всій лінії фронту. Наприклад, північніше лінії, де оборону тримає бригада "Рубіж", сьогодні був рух ледь не 40 одиниць техніки. Більшість її була знищена. Але це достатньо потужний накат, який, за ідеєю росіян, мав би змінити хід штурмових дій саме на тому напрямку. В них нічого не вийшло, але це показник того, що вони цю техніку зберігали і підготовлювали до штурмових дій. 

Наскільки ця техніка сучасна і якій модифікації її піддають перш ніж відправити на штурми?

Тут достатньо важко говорити через те, що потрібно детально знати всю техніку противника. Але в основному, як і раніше, вони наразі намагаються застосовувати системи радіоелектронної боротьби на свої техніці, що достатньо якісно працює насправді. Адже, поки наша артилерія або наші мінні загородження якісно не спрацюють, дуже важко потрапити в танк FPV-коптером чи будь-яким іншим безпілотником. Його частоти просто "гасять" і ти не можеш просто злетіти. Друге – вони використовують "мангали", тощо, як один з ефективних методів боротьби від FPV-коптерів. І обшивають наразі техніку гумою для того, щоб отримати менше шкоди від кумулятивних зарядів.

Я чув, що вони навіть башти знімали з техніки, щоб в цей "сарай" запхати якомога більше живої сили і продовжувати атаки. Цю тактику вони продовжують використовувати? 

Так, її використовують. Це, на жаль, ефективно для них, бо за рахунок цього вони можуть використовувати велику кількість особового складу. Наприклад, на одну техніку можуть ледь не 20-30 людей посадити. Звісно, вони там будуть просто битком, і якщо туди буде пряме влучання, то це "до побачення" для всієї групи. Але тим не менше, це дає можливість швидко маневрувати і пересувати велику кількість особового складу.

Андрій Отченаш. Фото: facebook/iamo.armyinform

Російська піхота вже не "махра"

В чому ворог зараз розвивається чи вдосконалюються?

Системи радіоелектронної боротьби в РФ теж одні з найкращих. Багато різних різновидів коптерів і величезна їхня кількість. В цьому напрямку вони дуже активно розвиваються. Ми навіть бачимо, що "шахеди" долітають значно далі, ніж могли раніше. Плюс ми знаємо, що вони на свої великі коптери вже ставлять навіть Starlink для того, щоб якісно ними керувати. Тобто це ознака розвитку, на жаль, вона в них є.  Піхота їхня насправді теж достатньо підготовлена. Точніше, регулярні війська РФ завжди були на хорошому рівні. А наразі і мобілізовані війська теж підготовлюються достатньо добре. Потрібно розуміти, що російська піхота – це не "махра" (непідготовлений боєць). Наразі їхня піхота значно більш підготовлена. 

На якій елементній базі зараз ґрунтується їхнє виробництво систем РЕБ і безпілотників? Вони розгорнули десь виробництво в себе, чи це тотальний імпорт? Що ми про це взагалі знаємо? 

Два в одному, насправді. Ми знаємо про те, що вони виготовляють на китайських заводах безпілотні авіаційні комплекси для себе. Плюс ми знаємо, що в них величезна кількість підготовлених екіпажів саме з Ірану, де їх готують для того, щоб використовувати "шахеди". І звісно, власне виробництво. Це країна, яка наразі перейшла майже повністю на військові рейки. Тому в них з цим, в принципі, проблем не буде.

"Геній української інженерії реально дає дуже хороші показники і результати"

Україна теж збільшує кількість безпілотників і в тему дронів зайшло дуже багато приватного інтелекту і капіталу. Що наразі можна сказати про паритет в напрямку безпілотників і РЕБ? 

В плані кількості однозначно РФ попереду. В плані якості однозначно українська сторона попереду. Наші інженери розвиваються достатньо активно і швидко, і показують достатньо хороші результати. В плані інновацій і цікавості, тут достатньо скрупульозна ситуація через те, що кожного дня, що ми противнику показуємо якісь сюрпризи, що противник нам. Тому тут важко говорити, бо буквально через кожну годину може змінюватися ситуація. На жаль, системи радіоелектронної боротьби в Росії поки що попереду. Але потрібно розуміти, що це країна, яка розвивала радіоелектронні системи боротьби 40 років останніх. А українська сторона, умовно, 5, можливо до 10 років. Тому однозначно, що ми будемо на крок позаду. Фінансування військової структури в РФ завжди було значно більше, бо це імперія, яка постійно вела якісь завойовницькі війни. Україна – це країна, яка намагалася проводити мирну політику, в чому в даній ситуації, я вважаю, програла. Тобто нам потрібно було постійно готуватися до війни. Але якщо брати до уваги інформацію, що ми почали розвивати свої системи РЕБ значно пізніше, то в принципі ми достатньо швидко розвиваємося. І геній української інженерії реально дає дуже хороші показники і результати. І всі бізнесмени, які долучаються до розвитку військово-промислового комплексу, це чудово. Головне, щоб вони не займалися абсолютною меркантилізацією і все ж таки мали якусь ідейну продержавницьку складову. Бо все таки є бізнесмени, які хочуть заробити, не розуміючи, що при неякісному їхньому інвентарі, наші хлопці будуть втрачати і позицію, і ініціативу на полі бою. А це для них в перспективі буде теж погано. Але більшість тих безпілотних авіаційних комплексів, які виготовляються українцями і наразі використовуються, на дуже високому рівні і виконують свою роботу просто чудово. При цьому я впевнений, що після нашої перемоги, однозначно український військово-промисловий комплекс вийде на експорт і буде продавати наші безпілотні авіаційні комплекси по всьому світу. 

Чи може скластися так, що кількість перешкод РЕБ може спричинити ситуацію, коли літати стане неможливо в принципі? В практиці ви можете зіткнутися і уявити собі таку ситуацію? 

Легко. Були вже напрямки, де оборону тримає бригада "Рубіж", де противник настільки кількісно застосовував систему радіоелектронної боротьби, що ми об'єктивно не могли використовувати коптери так, як би нам цього хотілось. Тобто ми ще могли проводити розвідку, але не на найкращому рівні. А наприклад, знищувати особовий склад противника ми вже не могли. І це звісно, що ускладнює нашу роботу. Бо коптери наразі – це один з найефективніших методів знищення противника.

"Снарядний голод, на жаль, повертається"

Наскільки зараз відчутна підтримка артилерії? Ми дуже довго говорили про снарядний голод, потім ця тема наче зійшла з "перших шпальт". Що зараз? 

Наразі снарядний голод, на жаль, повертається. І очевидно, що не вистачає артилерійських боєприпасів, достатньо не вистачає. В противника цієї проблеми немає. Але за рахунок того, що ми знищили декілька складів противника, то ця ситуація все ж таки в них з'являється. І кількість артилерійських застосувань значно менша, ніж було раніше. Але відверто кажучи, це вже й не так страшно, бо значно страшнішою зброєю є FPV-коптери. Для артилерії нормально, коли снаряд падає за 30-50 м від цілі. Це вважається достатньо хорошим результатом. Для FPV-коптера нормально, коли FPV падає за метр від цілі, і це вже хороший результат. Тому прицільність зброї змінюється і, на жаль, FPV-коптери наразі є значно небезпечнішими.  

Останні новини
"Справа, в яку я закоханий": історія інженера Віктора Бреня, "батька" телерадіомовлення в Охтирці
"Справа, в яку я закоханий": історія інженера Віктора Бреня, "батька" телерадіомовлення в Охтирці
Пошук себе у музичному покликанні: Sad Novelist випустив альбом "Смуток"
Пошук себе у музичному покликанні: Sad Novelist випустив альбом "Смуток"
Трамп любить переможців. Президенту Зеленському слід говорити про перемогу цінностей – Гопко
Трамп любить переможців. Президенту Зеленському слід говорити про перемогу цінностей – Гопко
В будь-якій незрозумілій ситуації оберіть себе: MÉLOVIN та iSKra випустили пісню "Обиратиму себе"
В будь-якій незрозумілій ситуації оберіть себе: MÉLOVIN та iSKra випустили пісню "Обиратиму себе"
Українські премʼєри 20-27 вересня: Dorofeeva, Melovin, Yarima, KLER, Маша Кондратенко, Kutovyi
Українські премʼєри 20-27 вересня: Dorofeeva, Melovin, Yarima, KLER, Маша Кондратенко, Kutovyi
Новини по темі
"Справа, в яку я закоханий": історія інженера Віктора Бреня, "батька" телерадіомовлення в Охтирці
Міша Правильний: Якщо хтось вважає себе "лікарем" через музику, то, можливо, з музикою йому треба закінчувати
Державні аукціони поповнили бюджети всіх рівнів на понад 90 млрд гривень – СЕО "Прозорро.Продажі"
У Сил оборони з'явилася можливість для витіснення ворога з Харківщини — Мусієнко
Паліндром: Відмова від минулого на користь майбутнього — це важливий вибір