Сергій Воронов (Джозерс): Втрата контролю над своїм майбутнім, над власним тілом і діями — абсолютно розповсюджене явище

Сергій Воронов (Джозерс): Втрата контролю над своїм майбутнім, над власним тілом і діями — абсолютно розповсюджене явище

Гурт Джозерс з'явився на українській сцені 13 років тому. Його заснували Сергій Воронов та Петро Мацибурка. Впродовж цього часу колектив тричі змінював назву та експериментував з мовою виконання своїх пісень. На початку літа музиканти випустили свій четвертий альбом "Прокляття двадцятих", до якого увійшли нові композиції, а також колаборації з іншими артистами, які гурт Джозерс презентував раніше.

У шоу "Вікенд нової музики" на Радіо Промінь вокаліст гурту Джозерс Сергій Воронов розповів ведучій Ксенії Івась про рішення долучитися до лав Збройних сил України, а також поділився тематикою, що об'єднує всі треки на альбомі "Прокляття двадцятих".

0:00 0:00
10
1x

Фото: Пресслужба гурту Джозерс

Кожен трек на альбомі "Прокляття двадцятих" просякнутий тематикою втрати контролю над своїм майбутнім, над власним тілом і діями

Сергію, як триває твоя служба?

Служба триває добре, нещодавно я пройшов базову загальну військову підготовку, тепер у мене сотий ВОС стрільця — вмію стріляти з автомата. Повернувся до тилової служби, займаюся комунікаціями. Це все, що я можу розповісти.

А що вплинуло на твоє рішення долучитися до армії?

Я думаю, у всіх людей з'являлися думки про те, що треба мобілізуватися. Це було в певні періоди 2022-2023 років. Під кінець минулого року я зрозумів, що ця війна триватиме дуже довго й потрібно для себе вирішувати, куди вписатися у Збройні сили. У випадку зі мною, з моєю вищою освітою та досвідом в комунікаціях, я подумав, що треба знайти для себе вузький профіль у ЗСУ. Я його знайшов і зараз там служу. Весною я побачив у твітері хвилю мобілізованих блогерів та лідерів думок і зрозумів, що не один думав про це якраз у той період. 

Сьогодні в нашому шоу ти презентуєш альбом "Прокляття двадцятих". Розкажи, чому така назва?

Така назва, тому що так називається перший трек. І це основний меседж першого треку цього альбому. Як, власне, і з роздумами про мобілізацію, було відчуття, що ми всередині чогось знаходимося. Це не якась там стагнація, просто війна триває і так склалося, що зараз 2024 рік, майже середина двадцятих, і ми ніби всередині цього часу кудись йдемо. Незрозуміло, що попереду, минуле теж затуманене і, в тому числі це дуже цікавий період в плані творчості, тому що навіть якщо пройтися по піснях, —  тема втрати контролю над своїм майбутнім, над власним тілом і діями абсолютно розповсюджене явище. Кожен трек просякнутий цією тематикою. І альбом склався сам по собі, хоча майже всі пісні виходили до того окремо синглами. Ну і плюс мені хотілося розділити досвід цього часу з іншими артистами, тому на цьому альбомі багато колаборацій: і з Джоном Діром, і з Паліндромом, Козачком і з Люсі. Ці люди перебувають у різних місцях, у нас різний досвід, але нас об'єднує цей час. І було класно розшерити їхнє бачення часу, в якому ми застрягли, на альбомі "Прокляття двадцятих".

Помітила гурт Джозерс у лайнапі фестивалю Faine Misto. Але ж ти в ЗСУ,  чи маєш впевненість в тому, що тебе відпустять на виступ?

Ніколи не можна бути впевненим, але я дуже сподіваюся, що з цим не виникне проблем і ми поїдемо виступити. Організатори знають і розуміють ситуацію. Загалом там багато колективів, у яких схожа ситуація, коли частина музикантів мобілізована. Тому нічого дивного не буде, якщо раптом виступ злетить, але я дуже сподіваюся, що ми побачимось з відвідувачами фестивалю. Ми готуємо програму.

Щоб поїхати на виступ, треба брати дозвіл на відрядження у командира, чи як це відбувається?

Зазвичай мова йде про відпустку, але це благодійний фестиваль, під час якого збиратимуть кошти на потреби бригади НГУ "Азов", тому є багато причин, чому можна дозволити поїхати на один день виступити. 


Редакторка текстової версії — Олена Кірста

Відеоверсії ексклюзивних інтерв'ю з артистами дивіться на офіційному YouTube-каналі Радіо Промінь

Щоб не пропускати кращі українські прем'єри, підписуйтеся на подкаст шоу нової української музики "Селекція" та щоп'ятниці отримуйте на свій смартфон новий епізод програми.