Мультиварки, нічний тариф бойлерів, термоси. Експерт про зменшення платіжок за світло

Мультиварки, нічний тариф бойлерів, термоси. Експерт про зменшення платіжок за світло

Якщо у вас електроплити, готуйте їжу в мультиварках, обирайте нічний тариф при користуванні електричним бойлером, вимикайте непотрібні прилади, замініть лампи розжарювання на світлодіодні. Голова Асоціації енергоаудиторів України Вадим Литвин дав поради слухачам Українського Радіо стосовно зменшення вартості платіжок за електроенергію. "Для чаю і гарячої води доцільніше купити кілька хороших термосів, коли є енергія, закип’ятити і залити в термоси. Це буде дешевше, ніж гріти чайник від зарядної станції, незалежно від виробника", – зазначає експерт.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне зображення із сайту Pixabay

Був досить спекотний травень

У соцмережах багато пишуть, що, попри травневі відключення електроенергії в Україні, рахунки не стали меншими порівняно з попередніми місяцями. Як ви можете прокоментувати загалом ситуацію?

Тут може бути кілька моментів.. І ті, у кого є кондиціонери, могли ними активно користуватися, відповідно, рахунки збільшилися. Я не виключаю, що дехто, знаючи про підвищення тарифів наступного місяця, подавав показники лічильника з запасом. Тому треба розглядати кожен конкретний випадок. А щодо того, чи могли вони сильно зменшитися через відключення, то насправді люди ж стараються все одно приготувати їжу наперед, нагріти гарячу воду тощо. Відповідно, сама кількість енергії навряд чи сильно зменшилася.

Тобто в ті години, коли немає відключень, люди "наздоганяють" все те навантаження, яке відбувається зазвичай впродовж доби?

Приблизно так. Плюс, як я сказав, додалися до цього кондиціонери, зарядні станції, павербанки тощо. Це не дуже глобально, але теж вплинуло.

Вадим Литвин

Щоб платіжки були меншими

Якщо говорити про середньостатистичне українське домогосподарство з традиційним переліком побутових приладів, як його організувати, щоб платіжки були меншими?

Спочатку потрібно визначити, які прилади найбільше споживають енергії. Якщо ми візьмемо середньостатистичну квартиру, то, напевно, найбільший споживач – це електричний бойлер для підігріву гарячої води. Відповідно, щоб зменшити нарахування, можна використати нічний тариф. Або якщо у вас є можливість повернутися на централізоване гаряче водопостачання, це може суттєво зменшити нарахування з електроенергії. До того ж, це допоможе енергосистемі, тому що ми будемо використовувати не дефіцитну електроенергію, а наявний і профіцитний природний газ.

Також, якщо у вас електроплити і, відповідно, готувати доводиться все одно за допомогою електроенергії, тут напевно було б доцільно скористатися тими ж мультиварками, тому що у них на цикл приготування їжі використовується менше електроенергії. Також воду треба кип'ятити в чайнику, а не на плиті. Тому що плита споживає на 30-40% більше електроенергії на умовний літр води. Ну а далі плюс-мінус стандартно: вимикайте ті прилади, які вам не потрібні, перегляньте свої світильники і замініть лампи розжарювання на світлодіодні.

Наразі диверсифікації споживачів немає

Подекуди можна прочитати, що тарифи зростуть для непобутових споживачів. А для побутових – для тих, хто використовує понад 100 кВ впродовж місяця.

Наскільки я розбирався із постановою Кабміну, то наразі цієї диверсифікації немає.

Наскільки ефективним буде зараз двозонний лічильник? І наскільки доречно такий собі встановлювати?

Якщо у вас є електробойлер, то це однозначно доречно. Єдине, що спрогнозувати державну політику наперед досить важко. Але поки це ефективно. В деяких випадках це може відбитися впродовж кількох місяців. Якщо електричний водонагрівач великої ємності може повністю грітися тільки протягом нічних годин, і ви зможете ним користуватися протягом доби, то це точно ефективно. Другий момент: у кого є електроопалення, я б теж радив підготуватися до зими. Щодо диверсифікації, на скільки я зрозумів, є ще один пільговий тариф на електроенергію протягом опалювального сезону для тих, у кого є електроопалення.

Сонячні панелі – достатньо для зарядки гаджетів і павербанків, але мало для холодильника

У приватному секторі можна встановлювати сонячні панелі на подвір'ї або на даху свого будинку. Так робило чимало українців в попередні роки, коли зелений тариф був досить привабливий і дозволяв продавати електроенергію. А зараз подекуди можна побачити, що люди встановлюють сонячні панелі навіть на балконах, якщо вікно виходить на сонячну сторону. На скільки такі невеличкі сонячні панелі, встановлені на балконі чи на стіні будинку, можуть бути ефективними?

Пам'ятаємо, що сонячні панелі використовуються в літній та осінній періоди, можливо навесні вони також щось зможуть генерувати. Сонячні панелі, які можна виставити за балкон це 50-100 Вт. І це досить величенькі. Цього може бути достатньо для зарядки ваших гаджетів і павербанків. Для роботи холодильника, наприклад, їх буде замало. Але для того, щоб диверсифікувати і мати працюючий роутер, ноутбук та телефон, в сонячну погоду цього буде достатньо. Єдине, закликаю бути обережним з кріпленням, щоб панель не зірвав сильний вітер.

Кілька хороших термосів

Які джерела живлення ми можемо використовувати як запасні? Наприклад, накопичувачі енергії. Це такі зарядні станції, які можуть навіть живити ваші прилади і побутову техніку, коли немає енергії. Якої потужності має бути зарядна станція, щоб заживити, наприклад, чайник, мультиварку і мікрохвильову піч?

Потужність має бути велика. Відповідно, буде велика вартість. Використовувати зарядні пристрої для цих приладів – не найоптимальніший варіант. З точки зору використання коштів, то для чаю і гарячої води доцільніше купити кілька хороших термосів, коли є енергія, закип’ятити і залити в термоси. Це буде дешевше, ніж гріти чайник від зарядної станції, незалежно від виробника.